Dr. V.M.R. Heydendael

‘Het voelt heel bijzonder dat patiënten mij voldoende vertrouwen om mij dicht op hun huid te laten kijken. Goede onderlinge communicatie met mijn patiënten maar ook met de huisarts of andere verwijzers is voor mij hierin essentieel.’  

Dr. Heydendael heeft haar opleiding tot geneeskunde en dermatologie gevolgd in het UVA en AMC. Vanaf eind 2005 vervulde zij een positie als dermatoloog in het Spaarne Gasthuis. Per juli 2017 is dr. Heydendael werkzaam bij Dermicis. Met name de focus op de huid en de nauwe samenwerking met huisartsen binnen Dermicis spreekt haar aan.

De vader van dr. Heydendael was kinderarts en lange tijd dacht zij in zijn voetsporen te willen treden. Als kind mocht zij wel eens mee naar het ziekenhuis wanneer haar vader nog iets moest ophalen. Deze bezoekjes hebben de interesse in de zorg aangewakkerd. De brede interesse in zorg maakte het moeilijk om een specialisatie te kiezen. Tijdens haar co-schappen op de afdeling dermatologie in het AMC wist ze het echter zeker: dermatologie werd haar specialisatie.

“Dermatologie is zo veelzijdig. Mensen van jong tot oud, komen naar je toe. Als dermatoloog kun je veel problemen/klachten snel oplossen, waardoor ik een patiënt vaak binnen korte tijd kan geruststellen. Er is geen ander vak waarbij mensen binnen 3 á 4 seconden een bijna zekere diagnose kunnen krijgen. Meerdere huidaandoeningen zijn chronisch, het is mijn taak om de patiënten zo goed mogelijk te ondersteunen in hun ziekteproces. Goede uitleg, samen een behandelplan bespreken en dat zo nodig bijstellen, dat is weer een andere kant van mijn vak.”

Vanuit het AMC kreeg dr. Heydendael de mogelijkheid om te promoveren op ernstige vormen van de aandoening psoriasis. Zij heeft mede door deze studie geleerd om chronische huidaandoeningen te behandelen en patiënten hierbij te begeleiden. Daarnaast heeft zij in het Spaarne Gasthuis veel ervaring opgedaan omtrent de behandeling van huidkanker.

“Het heeft mijn bijzondere interesse dat de zon en zonlicht (liggen bakken in de zon en onder de zonnebank) schade kan geven aan de huid. Het houdt mij vaak bezig waarom we (mensen in het algemeen) toch zo veel in de zon liggen, terwijl we best weten dat het onze huid kwaad kan doen. Hoe leren we mensen om verdachte moedervlekken op tijd te herkennen en voorkomen? Daar ligt een deel van ons werk als dermatoloog (preventie).“

naar boven