Nederlanders checken huid onvoldoende

19 april 2018

Meer dan de helft van de Nederlanders van 20 tot 50 jaar checkt de huid niet of niet genoeg op verdachte plekjes.

Vaak weet men niet waar men op moet letten bij het controleren van de huid. Jezelf regelmatig controleren is echter cruciaal: 99% van de mensen die melanoomkanker krijgen overleeft de ziekte door vroege opsporing. Om Nederlanders bewuster te maken van het belang van het regelmatig checken van de huid, is Stichting Melanoom gestart met de campagne #checkjezelf.

Meest agressieve vorm van huidkanker
In 2015 kregen bijna 6000 mensen te horen dat zij een melanoom - de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker - hebben. Dit aantal stijgt al jaren. Elk jaar overlijden 800 mensen aan de gevolgen van een melanoom. Vroegtijdige opsporing van een melanoom verkleint de kans op overlijden, het controleren van de huid is hierbij cruciaal. 

Je eigen huid checken

Checken
Onze dermatologen adviseren om één keer per kwartaal zelf de huid te checken op verdachte plekjes. Bijna 65% van de Nederlanders in de leeftijd van 20 tot en met 50 jaar checkt de huid momenteel zelf niet vaak genoeg. Ook blijkt uit onderzoek van Stichting Melanoom dat twintigers het minst vaak hun eigen huid bekijkt, terwijl melanomen in de top 3 van meest voorkomende vormen van kanker onder jongeren staan. Bovendien weten twee op de vijf Nederlanders niet wat een melanoom is.

Gratis zelfcheck tool
Dermicis heeft een handige tool om te gebruiken bij zelfcontrole van de huid. Geef uw NAW gegevens door via info@dermicis.nl en wij sturen deze tool naar u op.


Over Stichting Melanoom
Stichting Melanoom is sinds 1995 de patiëntenorganisatie voor mensen met huid- en oogmelanoom. De missie van Stichting Melanoom is: minder melanoom en meer genezing. De kerntaken zijn informatievoorziening, preventie, belangenbehartiging en lotgenotencontact. 

Meer over Melanomen en behandelingen

Maak een afspraak

Maak u zich zorgen? Neem het zekere voor het onzekere en maak een afspraak met de specialisten van Dermicis.

naar boven