EVLT laserbehandeling (o.a. bij spataderen)

EVLT laserbehandeling

Daar waar vroeger spataderen werden gestript, wordt nu de EVLT (Endo Venous Laser Therapy) laserbehandeling toegepast, waarbij gebruik wordt gemaakt van laserenergie om diepe spataderen te behandelen. In vergelijking met het traditioneel verwijderen van spataderen (strippen) is EVLT laserbehandeling veiliger en minder pijnlijk.  

Alleen wanneer de spataderklachten ‘ernstig’ genoeg zijn en aan bepaalde criteria voldoen, dan kan deze behandeling onder de verzekerde zorg gedaan worden. Zie ook de toelichting ‘tarieven onverzekerde zorg’ bij vergoedingen en prijzen op onze website.

Behandeling

Tijdens een EVLT behandeling wordt de te behandelen ader met een aantal prikjes lokaal verdoofd en wordt een beschermende vochtmantel om de ader gelegd. Daarna wordt een speciale katheter ter hoogte van de knie of onder de kuit in de te behandelen ader gebracht. Door middel van de laser wordt het uiteinde van de katheter verhit. De hele ader aan de binnenzijde van het been wordt zo behandeld, waardoor de vaatwand krimpt en de ader sluit. De ingreep duurt afhankelijk van de uitgebreidheid ongeveer 30 tot 45 minuten. Het aanprikken van de spatader en het verdoven kan gevoelig zijn.

Na de behandeling moet u gedurende 48 uur een elastische kous dragen. In voorkomende gevallen zal het nodig zijn de spataderen aanvullend te behandelen. 

U kunt kort na de behandeling lopend onze kliniek verlaten. U kunt hierna gewoon lopen, fietsen en autorijden. In principe kunt u op eigen gelegenheid naar huis gaan, maar voor uw eigen gemoedsrust is het prettig om begeleid te worden. U kunt uw activiteiten en werkzaamheden hervatten zodra u voelt dat dat kan. Meestal is dit al de volgende dag.

Dermicis vnus def 2

Risico's

Algemeen:

  • Blauwe plek (bloeduitstorting) rond het behandelde gebied.
  • Donkere verkleuring (hyperpigmentatie) op de plaats van de behandelde ader. Dit is vaak alleen het geval indien de behandelde ader een oppervlakkig beloop heeft. Deze verkleuring verdwijnt meestal na verloop van tijd (binnen enkele maanden), maar kan ook lange tijd aanwezig blijven. Helaas kan in enkele gevallen de verkleuring ook permanent aanwezig blijven. Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op pigmentatie.
  • ‘Matting’: het ontstaan van kleine nieuwe adertjes rondom de behandelde ader.
  • Ontsteking: de behandelde plek wordt rood, kan pijnlijk worden en voelt warm aan. Vaak is hier sprake van een oppervlakkig veneuze trombose (“aderonsteking”), maar dit is een normaal onderdeel van de behandeling.

Soms:

  • Er kan een nabijgelegen zenuw beschadigd raken, waarbij de klachten kunnen variëren van een doof gevoel in de voet tot in zeldzame gevallen spierzwakte van de voet (2%)

Zelden: 

  • Diep veneuze trombose: dik, rood, pijnlijk been.
  • Allergische reactie op de ingespoten vloeistof (zeldzaam).

Maak nu een afspraak

Maak direct een afspraak via het online afspraken formulier:

naar boven