Alles over spataderen

Spataderen (of varices) staan in de top tien van klachten waarvoor mensen de huisarts bezoeken. Op deze pagina leest u alle informatie over deze veel voorkomende aandoening en krijgt u antwoord op vragen zoals: wat zijn spataderen, wat zijn de symptomen en behandelingen en wat kunt u zelf doen bij spataderen? Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op, we staan u graag te woord. 

 

Wat zijn spataderen?

Spataderen komen veel voor en kenmerken zich door duidelijk zichtbare blauwe en verdikte of voelbare, wat kronkelig verlopende aderen. Spataderen bevinden zich meestal op de benen. Spataderen ontstaan door verwijde aderen, waardoor de kleppen in de aderen niet goed sluiten. Doordat de kleppen niet goed sluiten ontstaat er een terugstroom van bloed, met als gevolg een verhoogde druk in de ader. Door deze verhoogde druk zet de ader uit en ontstaan klachten.  
Dermacis normaal varicous veins

Symptomen

Veel voorkomende klachten zijn:

  • Moe, loom en zwaar gevoel in de benen. 
  • Jeuk en tintelingen in de benen.
  • De benen niet goed stil kunnen houden (rusteloze benen).
  • Het gevoel dat er iets over de benen kruipt. 
  • Pijn of bloeding uit een spataderen. 

Het komt ook vaak voor dat er helemaal geen pijnklachten zijn, maar de aanwezigheid wordt wel als storend ervaren. 

Behandeling

De behandeling van spataderen is voor iedere patiënt maatwerk. Afhankelijk van de omvang en de oorzaak van de spataderen zal een bepaalde behandeling meer of minder succesvol zijn. 

De specialisten van Huidziekenhuis Dermicis kunnen u helpen bij het bepalen van de juiste behandeling. Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rij. Uitgebreide informatie krijgt u wanneer een advies is gegeven over de meeste geschikte behandeling voor uw situatie. Mogelijke behandelingen zijn: 

Lees voor meer informatie over de behandelingen onze brochure (te downloaden onderaan deze pagina). 

Wat kunt u zelf doen?

Bewegen kan helpen om klachten als moeheid in de benen te verminderen. Als de kuitspieren veel in actie zijn, bevordert dat de terugstroom van het bloed naar het hart.

  • Lopen en fietsen zijn een goede vorm van beweging.
  • Leg u benen hoog als u zit, dit vermindert de druk in de aderen.
  • Vermijd te lang stil zitten en staan.
  • Indien u veel moet staan op uw werk, zoek dan naar mogelijkheden om vaker te bewegen of van houding te veranderen. Ook kunt u steunkousen dragen. Steunkousen kunnen voorgeschreven worden door uw huisarts of specialist.

Contact opnemen

Wilt u een afspraak maken? Met een verwijsbrief van uw huisarts kunt u direct een afspraak maken bij de dichtsbijzijnde locatie van Huidziekenhuis Dermicis. Neem hiervoor contact op via 08 88 77 77 99 of maak direct zelf een afspraak via onderstaande button. Ook voor overige vragen kunt u gerust contact opnemen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.

Download de brochure voor meer informatie
naar boven