Acne

Met puistjes wordt over het algemeen acne vulgaris bedoeld, de medische term voor puistjes. Acne wordt in dit geval veroorzaakt door een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Hoewel acne in de volksmond ook wel jeugdpuistjes wordt genoemd: komt dit niet alleen in de pubertijd voor. Op deze pagina lichten we bekende fabels en feiten over puistjes toe en delen onze specialisten hun kennis over het behandelen van de huidaandoening. 

728x90 patat

FABEL: Van friet eten krijg je géén puistjes

Veel mensen zien friet eten als boosdoener van acne. Dat is (gelukkig) een fabel! Eten van bepaald voedsel of een voedselallergie draagt niet bij aan het ontstaan van acne. Het is vooralsnog niet gelukt dit verband aan te tonen door middel van goed wetenschappelijk onderzoek. Je kunt dus gerust genieten van een lekkere puntzak friet!

Wat is acne?

Iedereen kan last van acne krijgen, deze huidaandoening komt erg vaak voor. Meestal ontstaat het wel in de pubertijd, dit komt omdat de hormoonhuishouding dan verandert. Opvallend is dat het in de pubertijd vaker voorkomt bij jongens dan bij meisjes. Juist na de pubertijd hebben vrouwen er meer last van. 

Acne kan een heel klein beetje voorkomen, bijvoorbeeld alleen op de kin, rond de mond of op het voorhoofd. Anderen hebben het in hun hele gezicht tot aan de rug. Puistjes doen geen pijn, maar het kan wel invloed hebben op je uiterlijk waardoor mensen erg onzeker worden. Daarnaast zijn de klachten niet van de ene op de andere dag verdwenen. De specialisten van Dermicis geven advies over de juiste behandeling en ondersteunen bij dit traject.

Hoe wordt acne behandeld?

Er zijn verschillende behandelingen voor acne, afhankelijk van de mate en verschijnselen. Wie last heeft van ontstekingsverschijnselen krijgt een heel andere behandeling dan iemand met voornamelijk afgesloten talgklieren. Acne is niet altijd te genezen, maar symptomen kunnen meestal wel bestreden worden. Op plaatsen waar acne heeft gezeten, kunnen acne littekens ontstaan. De specialisten van Dermicis behandelen deze littekens tot ze minder zichtbaar zijn of geheel verdwijnen. (Let op, in de meeste gevallen wordt deze zorg niet vergoed.)
Gettyimages 510414344 super

Maak een afspraak

Wil je meer informatie over acne of de verschillende behandelingmogelijkheden? Dan kun je een afspraak maken bij Dermicis. 
Ga eerst naar je huisarts voor een verwijsbrief, daarna kun je telefonisch 088 - 877 77 99 of online een afspraak maken bij één van de Dermicis locaties in Nederland.

18
locaties in NL
58
medewerkers
16
specialisten
8.6
patiënttevredenheid
naar boven