Zonbeschadiging

Zonbeschadiging wordt in medische kringen aangeduid als actinische keratose. Wanneer u zonbeschadiging van de huid heeft, zijn er kleine ruwe plekjes op uw huid ontstaan onder invloed van zonlicht. Deze plekjes zijn echt schade aan huid, vandaar dat ze zonbeschadiging worden genoemd. U krijgt zonneschade door de zon of de zonnebank. Het is belangrijk zonneschade te behandelen, vanwege de kans om op deze plekjes huidkanker te krijgen.

Actinische keratose l web

Wat is zonbeschadiging aan de huid?

Zonbeschadiging wordt in medische kringen aangeduid als actinische keratose. Wanneer u zonbeschadiging van de huid heeft, zijn er kleine ruwe plekjes op uw huid ontstaan onder invloed van zonlicht. Deze plekjes zijn echt schade aan huid, vandaar dat ze zonbeschadiging worden genoemd. Alle delen van het lichaam die in de zon zijn geweest kunnen zonbeschadiging ontwikkelen, maar vooral daar waar de huid heel veel is blootgesteld aan zonlicht, komt zonbeschadiging het meeste voor. Dit is vooral in het gezicht en op de handen. Het is erg belangrijk om zonbeschadiging te behandelen, aangezien deze onschuldige plekjes zich zouden kunnen ontwikkelen tot huidkanker.

Hoe herkent u een zonbeschadiging?

Een zonbeschadiging is vaak eenvoudigweg een klein ruw plekje op de huid. De zonbeschadiging is huidkleuring, maar kan ook rood of bruinachtig zijn. De grootte van de zonbeschadiging is erg variabel, over het algemeen van enkele millimeters tot enkele centimeters in doorsnede. Wanneer de zonbeschadiging ontstaat is deze slecht te zien, maar wel te voelen. De huid voelt ruw en schilferig aan. Het kan ook zijn dat een plekje van een zonbeschadiging gevoelig zijn. Meerdere plekjes bij elkaar zijn geen uitzondering.

De zonbeschadiging is meestal te vinden op de ruggen van de handen, op de onderarmen, in het gezicht, op de hoofdhuid of op het decolleté bij vrouwen. Vaak is het niet eenvoudig de zonbeschadiging van ander huidaandoeningen te onderscheiden, daarom is een gedegen onderzoek noodzakelijk. Ook omdat een behandeling van de zonbeschadiging noodzakelijk is, want er is een kans dat de zonbeschadiging zich ontwikkelt tot huidkanker.

Hoe ontstaat een zonbeschadiging?

Zowel in de zon als onder de zonnebank loopt u het risico op een zonbeschadiging . Daarbij speelt het type huid dat u heeft een hele grote rol. Wanneer u een hele lichte huid heeft en snel verbrandt in de zon, heeft u meer kans op een zonbeschadiging dan wanneer uw huid donkerder is.
Ook leeftijd speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van zonbeschadiging. Van de mensen boven de 60 jaar met een lichte huid, zou 80% plekjes zonbeschadiging hebben.

Wat kunt u zelf doen tegen zonbeschadiging?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook voor zonbeschadiging. Daarom kunt u het beste:

  • Uw huid beschermen tegen zonlicht. Dit kan door door kleding te dragen met lange mouwen en bijvoorbeeld een hoed op te zetten.
  • Geen gebruik maken van een zonnebank. Ook bij zonnen  onder de zonnebank kunt u zonbeschadiging oplopen.
  • Een crème tegen zonnebrand gebruiken met een hoge beschermingsfactor (factor 20 of hoger) wanneer u echt geen ander optie heeft dan uw huid blootstellen aan de zon.

Meer over zonbeschadiging en behandelingen

naar boven