Wratten

Wratten zijn op de huid liggende uitstulpingen van de huid. Wratten hebben een ruw oppervlak en zien er uit als kleine ‘bloemkooltjes’, met veel lobben. In het midden van deze lobben is een klein zwart puntje (puntbloeding) te zien. Meestal komen wratten voor op de handen en voeten.

Behalve dat wratten ontsierende plekjes zijn op vaak zichtbare plaatsen, kunnen ze ook behoorlijke pijn veroorzaken.

De soorten wratten zijn meestal vernoemd naar de plaats op het lichaam waar ze voorkomen (bijvoorbeeld voetwratten) of naar de vorm die ze hebben (bijvoorbeeld vlakke wratten).

Wat zijn wratten?

Wratten kennen we vooral van onze kindertijd en we zien ze weer terug wanneer we zelf schoolgaande kinderen hebben. Dat is niet verwonderlijk, want  wratten komen het meeste voor bij kinderen en pubers. Toch kunnen wratten ook bij volwassenen ontstaan. Wratten zijn op de huid liggende uitstulpingen van de huid. Het lijkt alsof een stukje huid naar buiten is gegroeid, vooral omdat de bovenkant van wratten  lobben heeft en een beetje de vorm heeft van een bloemkool. Het oppervlak is ruw. Meestal komen wratten voor op de handen en voeten.

Wat veroorzaakt het ontstaan van wratten?

Wratten worden veroorzaakt door een virus. Dit virus is het humaan papillomavirus. Het is algemeen bekend dat wratten, wanneer ze niet worden behandeld, zeer besmettelijk zijn. Wanneer er huidcontact is met onbehandelde wratten, kan eenvoudig een wrat ontstaan. Dit gaat helemaal eenvoudig wanneer u wondjes op de huid heeft, of wanneer de huid verweekt is. Vooral op de handen en voeten zijn deze omstandigheden vaak voorhanden, wellicht is dit een verklaring ervoor dat juist hier vaak wratten gevonden worden. Pas na minimaal 2 maanden na besmetting met het virus dat wratten veroorzaakt, zal een wrat ontstaan. Deze periode kan zelfs langer zijn dan een jaar.

Wat zijn de symptomen van wratten?

Wratten zien er uit als kleine ‘bloemkooltjes’ met de vele lobben die ontstaan. In het midden van deze lobben is bij wratten een kleine puntbloeding te vinden. Het is een klein zwart puntje in het midden van de wrat. Behalve dat wratten ontsierende plekjes zijn op vaak zichtbare plekken, kunnen wratten behoorlijke pijn veroorzaken. Wratten zijn eenvoudig te herkennen en er zal dus weinig onderzoek nodig zijn om te constateren of u een wrat heeft.

Verschillende soorten wratten: Over het algemeen worden soorten wratten genoemd naar de plaats waar ze voorkomen op het lichaam. Ook zijn er benamingen die gebaseerd zijn op de vorm die de wratten kunnen hebben. ‘Normale’ wratten, de verruca vulgaris, komt vooral met meerdere tegelijk voor op handen en voeten.

Onder de voetwratten zijn onder andere mozaïekwratten en doornwratten te onderscheiden. De eerste groep van wratten is oppervlakkig en verspreidt zich over de huid. De tweede groep groeit diep de huid in en kan zeer pijnlijk zijn.

Andere wratten die veel voorkomen zijn vlakke wratten en draadvormige wratten. De eerste groep wratten komen in grote groepen voor, het zijn kleine bobbeltjes die wat betreft kleur weinig verschillen van de huid. Deze wratten komen vooral voor op armen, handen, benen en in het gezicht. De tweede groep zijn wratten die op een steeltje groeien. Deze komen vooral bij kinderen voor in het gezicht.

Wat kunt u zelf doen om wratten te voorkomen?

Vooral om wratten aan de voeten te voorkomen, kunt u veel doen. Op plaatsen waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals in zwembaden en in sportzalen, kunt u deze wratten eenvoudig oplopen. Als u op deze plaatsen niet op blote voeten loopt kunt de wratten voorkomen. Bij andere wratten is het minder eenvoudig om een infectie met het virus dat wratten veroorzaakt te voorkomen.‚Äč

Behandeling

naar boven