Rosacea

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische huidziekte waarbij uitgezette bloedvaatjes, puistjes, bultjes en een opvallende roodheid in het gezicht ontstaan. Vooral op de neus, wangen, het voorhoofd en de kin kunnen de kenmerken van rosacea gezien worden. Rosacea komt vaak voor bij vrouwen van middelbare leeftijd, maar ook mannen kunnen last hebben van rosacea. Rosacea is goed te behandelen ondanks dat deze huidafwijking erg hardnekkig is en terug kan komen.

Over het algemeen is rosacea een cosmetisch lastige aandoening en vormt het niet echt een bedreiging voor de gezondheid. Naast de felrode kleur in het gezicht zijn ook oogafwijkingen een veel gezien symptoom van rosacea. Dit kunnen ontstekingen zijn van de oogleden, het hoornvlies en het bindvlies. Er kunnen ook minder ernstige klachten voorkomen zoals droge ogen, een branderig of stekend gevoel, tranende ogen of een gevoel alsof er iets in het oog zit. Ook migraine komt vaak voor bij mensen die last hebben van rosacea. Vaak ziet u ook zwellingen van de huid of zelfs oedeemvorming door de rosacea. Het oedeem trekt vanzelf weer weg, maar de zwellingen kunnen ook blijvend zijn doordat er bindweefsel onder de huid toeneemt. Een voorbeeld hiervan is de bloemkoolneus, ook wel rhinophyma genoemd. Rhinophyma treedt vrijwel alleen op bij oudere mannen. Al hoewel er goede behandelmethoden zijn voor rosacea, is deze aandoening niet te genezen.

Rosacea kan op acne lijken maar komt over het algemeen op een veel latere leeftijd voor. Het treft vooral midden in het gezicht van mensen met een licht huidtype. De oorzaak van rosacea is onbekend.

Hoe ontstaat rosacea?

Over het algemeen zijn de eerste tekenen van rosacea rond het dertigste levensjaar te zien. Rosacea komt vooral voor bij mensen met een licht huidtype en meer bij vrouwen dan bij mannen. Prikkels van buitenaf kunnen de mate van rosacea ernstig beïnvloeden. Door warmte, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen kan rosacea erg opvlammen. Een duidelijke oorzaak is er echter niet. Vooral geneesmiddelen of crèmes die corticosteroïden bevatten kunnen rosacea veroorzaken of verergeren. Er zijn nooit verbanden tussen voeding en rosacea aangetoond.

Wat kunt u zelf doen om de rosacea te verminderen?

U kunt zelf nagaan of u factoren herkent die de rosacea verergeren bij u. Per persoon kunnen dit andere prikkels zijn. Probeer de factoren die bij u de rosacea verergeren daarom te vermijden. Probeer ook blootstelling aan zonlicht zo veel mogelijk te vermijden en gebruik zo nodig een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Camouflerende cosmetica kan helpen de roodheid in het gezicht te maskeren.

Wat zijn de vooruitzichten wanneer u rosacea heeft?

Natuurlijk zijn de verschijnselen van  rosacea zeer vervelend en kunnen deze cosmetisch erg storend kunnen zijn. Toch is rosacea over het algemeen een zeer onschuldige ziekte, waarbij naast een sporadische oogafwijking geen complicaties optreden. Rosacea kan goed behandeld worden, maar is niet definitief te genezen. Wanneer u stopt met de therapie (met de crème, gel, tabletten of capsules) zullen de verschijnselen van rosacea na verloop van tijd dus meestal weer terugkeren.

naar boven