Psoriasis

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidziekte, waarvan plaque psoriasis (of psoriasis vulgaris) de meest bekende en meest voorkomende is. Hierbij krijgt u rode plekken en witte schilfers van verschillende grootte op de ellebogen, binnenkant van de handen, de knieën, voetzolen, het hoofd (behaarde hoofdhuid), de onderrug en soms op de geslachtsdelen. De plekken kunnen gepaard gaan met jeuk of pijn. Gewrichtsklachten komen ook regelmatig voor. Bij andere soorten psoriasis ontstaan er vooral in uw lichaamsplooien rode plekken (psoriasis inversa), of kleine geelbruine putjes of vlekken op uw nagels (psoriasis van de nagels). Psoriasis guttata is een acute vorm waarbij zich in korte tijd zeer veel plekken ontwikkelen, meestal met een keelinfectie als aanleiding.

Symptomen psoriasis

Hoe de psoriasis plekken er precies uit zien en waar ze op het lichaam voorkomen, is afhankelijk van de soort, aangezien er meerdere vormen van psoriasis bestaan. Over het algemeen gaat het om scherp begrensde, rode, schilferende plekken die jeuken en pijn kunnen doen. De dikke schilfers geven soms een schubachtig effect. Op de aangetaste en droge plekken kunnen kloofjes in de huid ontstaan.

Bij psoriasis zijn er ontstekingen in de huid die de cyclus van de huidcellen verstoren waardoor hoorncellen zich opstapelen. Aanleg voor psoriasis is erfelijk en de aandoening kan zich op iedere leeftijd openbaren. Psoriasis is niet besmettelijk.

Waarom wordt u doorverwezen?

Een dermatoloog kan bepalen of u psoriasis heeft. Soms is weefselonderzoek nodig om de ziekte onomstotelijk vast te stellen. Psoriasis kan goed behandeld worden, maar de ziekte moet langdurig gemanaged worden omdat de psoriasis over het algemeen binnen enkele weken na het stoppen van een behandeling terugkomt (de erfelijke aanleg blijft immers). Psoriasis kan op het hele lichaam voorkomen.

Hoe wordt psoriasis behandeld?

Psoriasis is een huidziekte wat goed behandeld kan worden. Het behandelen van psoriasis kan bij Dermicis door middel van de volgende behandelingen:

Wat kunt u zelf doen?

Met verzorgende crèmes kunt u proberen om uw huid soepel te houden, zodat de psoriasis plekken die op het lichaam voorkomen minder klachten geven. De beschermlaag van de huid wordt op deze manier aangevuld. Omdat het bij de droge huid vaak aan zowel vocht als vetten ontbreekt, is het beter om een product te kiezen dat speciaal ontwikkeld is voor de droge tot zeer droge huid. Uw dermatoloog kan trouwens ook een zalf of crème voorschrijven. Deze zogeheten onderhoudszalven kunt u onbeperkt toepassen.

Er bestaat een patiëntenvereniging, De Psoriasis Vereniging Nederland (PVN), voor mensen die te maken hebben met psoriasis.

Waar kunt u rekening mee houden?

De buitenste laag van de huid wordt ook wel de hoornlaag genoemd. Om de hoornlaag ligt een beschermend filmpje, de zuurmantel, die uit talgvet en zweet bestaat. Deze superdunne film, ook wel de natuurlijke beschermlaag van de huid genoemd, bevat natuurlijke vochtvasthoudende bestanddelen en beschermt de hoornlaag tegen uitdroging. Nu zijn er allerlei factoren die beschadiging van de zuurmantel in de hand werken, met als gevolg dat de huid uitdroogt. Voor mensen met psoriasis een extra groot probleem, omdat zij vaak met een droge huid kampen. Er zijn echter wel een aantal dingen waar rekening mee gehouden kan worden.

Zeep

Een van de belangrijkste oorzaken van beschadiging van de zuurmantel is het veelvuldig en langdurig gebruik van zeephoudende producten. In ieder geval onder de douche of in bad kunnen mensen met een droge huid de zeep, douchegel of badschuim (zeephoudende producten) beter links laten liggen. Ze drogen de huid uit en het zorgt ervoor dat de huid geïrriteerd raakt. Het beste is gebruik te maken van een olie. Olie gaat het uitdrogende effect van water enigszins tegen, werkt verzachtend en helpt tegen de jeuk. Wanneer u de olie gebruikt vlak voordat u onder de douche vandaan stapt, voorkomt u dat u alle olie er weer afspoelt. Bij drogist en apotheek zijn allerlei, geparfumeerde en ongeparfumeerde, oliën te koop. Veel mensen met psoriasis hebben niet alleen een droge maar ook een gevoelige huid en geparfumeerde producten kunnen dan voor irritatie zorgen op de schilferende plekken. Daarom verdienen ongeparfumeerde producten de voorkeur. Naast het gebruik van zeephoudende producten, wat u dus het beste kunt vermijden, zijn er nog meer factoren die de zuurmantel kunnen aantasten. Zoals verkeerde bad- en douchegewoontes.

Douchen en baden

Net als zeep zorgt water voor uitdroging van de huid. Wie een droge huid heeft, kan dan ook beter niet te vaak en te lang een douche of bad nemen. Bovendien is het af te raden om erg warm water te gebruiken. Probeer het douchen te beperken tot maximaal eenmaal daags vijf minuten, en gebruik lauwwarm water (maximaal dertig graden). Voor het baden geldt ook: niet te warm en maximaal eenmaal per dag, en niet langer dan een kwartier. Na het douchen of baden is het aan te raden om de huid deppend te drogen. Daarmee belast u de huid het minst. Overigens hebben mensen met psoriasis vaak ook baat bij een bad, mits er olie en/of zout is toegevoegd.

Peeling en scrubs

Omdat mensen met psoriasis behalve een droge vaak ook een gevoelige huid hebben, is het gebruik van peelings en scrubs af te raden. Zij bevatten schurende bestanddelen, die de huid kunnen beschadigen en daardoor tot verergering van de psoriasis kunnen leiden. Datzelfde geldt voor producten met fruitzuren of fruitenzymen, die de huid kunnen irriteren.

Meer over psoriasis

Een erfelijke factor speelt een grote rol bij het krijgen van psoriasis, vandaar ook dat psoriasis meestal vaker in de familie voorkomt. Daarnaast zijn er prikkels die de schilferende plekken uitlokken, zoals beschadiging van de huid, infecties, het gebruik van geneesmiddelen of stress.

Psoriasis kan zich op iedere leeftijd openbaren.‚Äč Psoriasis is absoluut niet besmettelijk.

Lees meer over:

naar boven