Netelroos

Wat is netelroos?

Netelroos is een hinderlijke huidaandoening die heel erg kan jeuken en gekenmerkt wordt door bultjes die op verschillende plaatsen op de huid ontstaan. Netelroos wordt in medische kringen urticaria genoemd en staat ook wel bekend als galbulten. Netelroos kan overal op het lichaam voorkomen.

De bultjes ontstaan bij netelroos over het algemeen erg snel, maar trekken ook snel weer weg. In de meeste gevallen is de netelroos dus van korte duur en goed te onderdrukken. Wanneer netelroos op komt zetten, zijn er kleine rode vlekjes te zien. Deze kunnen grote plekken vormen doordat de vlekken samenvloeien. Een grote plek van netelroos wordt een kwaddel of een urtica genoemd. De aangedane plekken op de huid trekken weer snel weg, vaak al binnen enkele uren. Netelroos komt zowel bij vrouwen als bij mannen van alle leeftijden voor.

Meestal duurt de periode waarin u last heeft van netelroos niet langer dan 3 maanden. Wanneer de netelroos langer aanwezig blijft, wordt er van chronische netelroos gesproken.

Hoe ontstaat netelroos?

Netelroos ontstaat door een prikkel die er voor zorgt dat er in de huid histamine wordt vrijgemaakt. Door histamine verwijden de bloedvaten zich, wordt de huid warm en rood en ontstaan er vochtophopingen in de huid. Deze prikkels kunnen heel verschillend zijn. Zo zijn er fysische prikkels die tot netelroos kunnen leiden, zoals kou, warmte en zonlicht. Maar ook geneesmiddelen, infecties, allergieën en insectenbeten kunnen een trigger zijn voor netelroos. Soms is het onduidelijk welke prikkel de netelroos heeft veroorzaakt.

Hoe stelt uw arts de diagnose netelroos?

Netelroos is eenvoudig te herkennen door uw arts. Waarschijnlijk wordt u door uw arts gevraagd hoe u reageert op de meest voorkomende prikkels van netelroos. Het is handig om te weten wat de netelroos veroorzaakt, dan kunt u deze prikkel vermijden. De arts zal de plekken netelroos bekijken en vaak is er dan ook geen extra onderzoek nodig.

Wat zijn de symptomen van netelroos?

Normaal gesproken zorgt netelroos voor jeukende, rode vlekken die scherp begrensd zijn. Vaak is het midden van de vlek bleker dan de rest. Verschillende plekken vormen samen een kwaddel en ze verdwijnen binnen enkele uren zonder dat er een litteken achterblijft.

Er zijn ook een aantal speciale vormen van netelroos:

  • Inspanningsurticaria ontstaat door transpiratie en lichamelijke beweging, vooral in een warme omgeving. Bij deze vorm van netelroos zijn zeer kleine brandende en jeukende bultjes te zien.
  • Urticaria factitia is een netelroos die door pressie of frictie van de huid ontstaat. De kwaddels zijn streepvormig en jeuken erg.
  • Koude-urticaria treedt op wanneer de huid koud wordt. Doordat men bij deze vorm van netelroos snel warmte verliest kan er een gevaarlijke bloeddrukdaling ontstaan.
  • Vertraagde drukurticaria ontstaat door druk op de huid. De zwellingen zijn pijnlijk en hard bij deze vorm van netelroos, maar komen niet direct opzetten, dit kan enkele uren duren.

Wat zijn de vooruitzichten wanneer u netelroos heeft?

Over het algemeen heeft men niet lang last van netelroos. Soms zijn de klachten van netelroos al weg voordat u langs een arts heeft kunnen gaan. Maar wanneer u lange tijd last heeft van chronische netelroos, kan het een lastige aandoening zijn, vooral door de heftige jeuk die optreedt bij netelroos.

naar boven