Moedervlekken

Maak een afspraak bij dermicis

Wat zijn moedervlekken?

Moedervlekken zijn opeenhopingen van pigmentcellen in de huid. De kleur en vorm van moedervlekken kunnen sterk verschillen, maar vaak zijn (goedaardige) moedervlekken bruin of zwart van kleur en liggen ze vlak, bol of hobbelig in de huid. Moedervlekken kunnen goedaardig zijn, maar ook onrustig (dysplastische en atypische moedervlekken) of kwaadaardig.

Goedaardige, onrustige en kwaadaardige moedervlekken

De meeste moedervlekken kunnen geen kwaad, maar in sommige gevallen kan een goedaardige of onrustige moedervlek veranderen in een kwaadaardige moedervlek. Goedaardige moedervlekken zijn regelmatig in kleur (zwart of bruin) en vorm. Onrustige moedervlekken zijn goedaardig, maar zijn onregelmatig van kleur en vorm, soms met rode verkleuringen aan de randen. Een kwaadaardige moedervlek (melanoom) daarentegen is vaak grillig en asymmetrisch van vorm, en onregelmatig van kleur. Ze kunnen bruin en zwart zijn, maar ook rood, blauw, paars, wit, grijs of meerdere kleuren hebben. Een melanoom is een ernstige vorm van kanker die zich kan verplaatsen en uitzaaien.

Hoe ontstaan moedervlekken?

Moedervlekken kunnen vanaf de geboorte al aanwezig zijn, maar ontwikkelen zich voornamelijk tussen het derde en twintigste levensjaar. Na het veertigste levensjaar kan de hoeveelheid moedervlekken die u heeft weer afnemen. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol in de hoeveelheid moedervlekken die u heeft. Daarnaast speelt zonlicht een grote rol in de vorming van moedervlekken. Bent u veel aan zonlicht blootgesteld in de eerste 15 jaar van uw leven, dan zult u meer moedervlekken hebben ontwikkeld dan wanneer u aan minder zonlicht zou zijn blootgesteld.

Moedervlek controleren

(Nieuwe) moedervlekken controleren op regelmatige basis is zeer verstandig. Een opeens jeukende, bloedende of ontstoken moedervlek kan een signaal zijn dat de moedervlek zich negatief aan het ontwikkelen is. Let op als een gewone of onrustige moedervlek:

  • Groter wordt 
  • Van kleur of kleursamenstelling verandert 
  • Van vorm verandert (asymmetrisch of grillig wordt) 
  • Jeukt, steekt of pijn doet 
  • Korstjes vertoont  
  • Bloedt

In veel gevallen zullen deze verschijnselen berusten op onschuldige veranderingen in de moedervlek, maar het is bij meer dan 2 van bovenstaande veranderingen altijd raadzaam dermatoloog te raadplegen om te zien of er geen sprake is van een kwaadaardige verandering in de moedervlek. 

ABCD regel
Middels de ABCD regel kunt u zelf uw moedervlekken controleren. Als drie of meer dingen van toepassing zijn kan er sprake zijn van een onrustige of kwaadaardige moedervlek. 

Abcd regel 4

Moedervlekken verwijderen

Een dermatoloog onderzoekt of de moedervlek gewoon, onrustig of kwaadaardig is. Dit doet de dermatoloog op basis van uiterlijke kenmerken, eventueel door met een dermatoscoop met een vergroting naar de moedervlek te kijken. Als op basis van uiterlijk niet bepaald kan worden wat voor moedervlek u heeft, dan is verder weefselonderzoek nodig.

Een goedaardige moedervlek is een normaal verschijnsel en hoeft dus niet behandeld te worden. Wel kan een moedervlek om cosmetische redenen worden verwijderd. Bij verdenking van kwaadaardigheid wordt het weefsel onderzocht. Dit gebeurt meestal door de moedervlek weg te snijden (excisie) of weg te branden (electrocoagulatie). Afhankelijk van de uitkomst van het weefselonderzoek zal verdere behandeling bepaald worden.

Wat kunt u zelf doen?

Erfelijke aanleg bepaalt in grote mate of u een melanoom krijgt of niet. Hier kunt u zelf dus weinig aan doen. Wanneer familieleden melanomen hebben of hebben gehad, is het raadzaam om verdachte moedervlekken goed in de gaten te houden. Probeer ook zoveel mogelijk overmatige blootstelling aan zonlicht te vermijden, zeker bij kinderen, aangezien zonlicht van invloed is op de ontwikkeling van kwaadaardige moedervlekken.

Heeft u een verdachte of pijnlijke moedervlek? Laat deze dan door uw arts onderzoeken. Op deze manier bent u er snel bij, mocht er bij u kwaadaardige moedervlekken ontwikkelen.

Maak een afspraak bij dermicis
naar boven