Lichen planus

Wat is lichen planus?

Lichen planus is een huidziekte waarbij kleine paars-rode bulten ontstaan die behoorlijk kunnen jeuken. De bulten zijn aan de bovenkant plat en er kunnen duidelijke witte strepen in te zien zijn. Lichen planus komt vaak voor op de polsen, de enkels en op de onderkant van de rug. Er is echter ook een variant van lichen planus waarbij de bulten op andere plekken van de huid of in de mond of op de geslachtsdelen voorkomen. Lichen planus is niet besmettelijk. 

Wat zijn de symptonen van lichen planus?

De rood tot paarse bultjes, die bij lichen planus op de huid te zien zijn, zijn aan de bovenkant plat. Bij lichen planus komen de bultjes over het algemeen voor op de onderkant van de rug en aan de binnenkant van de enkels en polsen. Het kan ook dat u de lichen planus bultjes op andere plaatsen op het lichaam krijgt. Het komt voor dat er witte strepen in te zien zijn. Ook kunt u witte strepen aan de binnenkant van uw wang hebben, op de tong of op andere slijmvliezen in de mond, wanneer u aan lichen planus lijdt. Meestal zijn deze witte strepen de eerste indicatie dat u lichen planus heeft. Lichen planus op uw slijmvliezen kan heel snel tot wondjes leiden en kan daardoor zeer pijnlijk zijn. Helemaal wanneer de lichen planus zich op de geslachtsdelen manifesteert kan het zorgen voor pijn. Soms zijn ook de nagels aangetast door de lichen planus. Op de nagels zijn dan ongewone gleufjes, ribbels of zelfs spleten in de nagel te zien.

Wat kunt u zelf doen?

  • Probeer uw huid zo min moge­lijk te bescha­di­gen, want in beschadigde huid kan een nieuwe lichen planus plek ontstaan.
  • Als u last heeft van lichen planus in uw mond, kunnen bepaalde voedingsmiddelen uw klachten verergeren. Denk hierbij aan sterk gekruid eten, citrusvruchten, tomaten, cafeïne-houdende dranken zoals koffie en cola, knapperig voedsel zoals toast en chips. Als u het gevoel heeft dat dit zo is, kunt u deze producten beter vermijden.
  • Het is belangrijk om bij lichen planus in de mond regel­matig naar de tandarts of mondhygiëniste te gaan omdat de  lichen planus het gebit en het tandvlees kan aantasten.
  • Als u lichen planus in de mond heeft, is het extra belangrijk om te stoppen met roken en minder alcohol te gebruiken. Dit wordt geadviseerd om het licht verhoogde risico op mondkanker te verminderen.
  • Bij lichen planus op de geslachtsdelen is er een kleine kans dat er huidkanker in de lichen planus plek ontstaat. Controleer uw huid regelmatig. Als u zelf een bult ontdekt die snel groter wordt, of als er spontaan een wond ontstaat die niet geneest, is het belangrijk om dit te laten controleren door uw arts.  

Is lichen planus te genezen?

Wanneer u last heeft van lichen planus, heeft u een grote kans dat de klachten vanzelf binnen twee jaar verdwijnen. Helaas geneest de lichen planus in de mond niet spontaan en eenvoudig. U kunt hier langdurig klachten van ondervinden. Door een behandeling tegen de lichen planus te beginnen, kunnen de klachten wel wat afnemen.

Wanneer de lichen planus is verdwenen, kunnen er nog donkerbruine vlekken op de huid achterblijven. Deze trekken na verloop van tijd uit zichzelf weg.

naar boven