Impetigo (Krentenbaard)

Wat is impetigo?

Impetigo is een huidaandoening die in de volksmond ook wel krentenbaard of kindzeer wordt genoemd. Impetigo is een infectie met een bacterie die vooral bij jonge kinderen voorkomt. Impetigo is erg besmettelijk en kan gemakkelijk worden overgedragen. Impetigo kan overal op het lichaam optreden, maar in het gezicht, op de armen en benen komt deze huidaandoening het vaakst voor. De eerste tekenen van impetigo zijn een rode huid en het ontstaan van blaasjes en kleine blaren. Wanneer de blaren en blaasjes van impetigo stuk gaan, komt er vocht vrij. Dit vocht droogt in en zorgt voor de korsten met een gele tot bruine kleur, die zo herkenbaar zijn voor impetigo. Soms worden deze korsten ook wat groter, voordat ze vanzelf weer van de huid af vallen. De huid die onder de impetigo korsten vandaan komt kan nog enige tijd rood blijven. Maar geneest uiteindelijk helemaal, impetigo zorgt niet voor blijvende littekens.

Over het algemeen is de infectie onschuldig en genezen de impetigo plekken vanzelf binnen 2 tot 3 weken. Sommige kinderen hebben last van een heftige reactie op de infectie, zij kunnen koorts krijgen en opgezwollen lymfeklieren. Ook volwassenen kunnen impetigo krijgen, wanneer u een andere huidaandoening heeft, is de kans om impetigo te krijgen groter. Door het besmettingsgevaar is het aan te bevelen om impetigo snel te behandelen. 

Hoe ontstaat de infectie?

De huidinfectie die optreedt bij impetigo kan worden veroorzaakt door twee soorten van bacteriën. Zowel stafylokokken als streptokokken kunnen impetigo veroorzaken. Bij een infectie door stafylokokken kan er impetigo met blaren ontstaan. Impetigo is een erg besmettelijke huidaandoening, vooral op scholen en bij sportclubs waar veel kinderen bij elkaar komen verspreidt de impetigo erg gemakkelijk. Wanneer een kind al een huidaandoening heeft, een wondje heeft of wanneer de hygiëne niet optimaal is, is de kans nog groter om geïnfecteerd te raken met impetigo.

Wat zijn de symptonen van impetigo?

Oppervlakkige blaren, blaasjes en een rode huid zijn de eerste tekenen van impetigo. Vaak vallen deze eerste verschijnselen van impetigo helemaal niet op, vooral omdat de blaasjes snel knappen en er korstjes op vormen. Deze korstjes zijn bij impetigo gelig of bruin en kunnen na verloop van tijd groter worden. Na een tijdje vallen deze korstjes vanzelf van de huid. De huid eronder blijft nog even rood, maar de impetigo zal geen littekens achterlaten. Wanneer de infectie met impetigo heftig is, kan het kind zich niet lekker voelen en last hebben van koorts en opgezwollen klieren.

Wat kun je doen om een impetigo infectie te voorkomen?

Omdat impetigo zo besmettelijk is, is het lastig om te zorgen dat jij of je kinderen niet worden besmet. Een goede hygiëne kan bijdragen aan het voorkomen van de infectie met impetigo, maar zal niet voor 100% beschermen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat iemand in de omgeving impetigo heeft. Heb je zelf impetigo, of hebben je kinderen het en wordt de impetigo nog niet behandeld? Probeer dan vooral kinderen te vermijden, zodat je de impetigo niet kan doorgeven. 

naar boven