Behandeling van huidkanker

Verschillende behandelingen bij huidkanker

Het aantal mensen met huidkanker in Nederland neemt al vele jaren toe. Een kwaadaardige moedervlek en overmatige blootstelling aan ultraviolette straling zijn veelal de oorzaak van het ontstaan van huidkanker. In de meeste gevallen is huidkanker goed te behandelen. Tijdige ontdekking speelt hierbij een grote rol. Huidkanker ontstaat vaak bij mensen met een lichte huid.

Verschillende vormen van huidkanker vragen om verschillende soorten behandelingen. Afhankelijk van de soort huidkanker kan er gebruik gemaakt worden van de volgende behandelmethodes die wij bij Dermicis bieden:

Chirurgische ingreep (excisie)

Onder plaatselijke verdoving wordt de huidkanker chirurgisch volledig verwijderd. Er wordt vaak een randje gezonde weefsel (‘marge’) mee weggesneden vanwege mogelijke groei buiten de zichtbare begrenzing. Indien de wond groot is of diep waardoor het lastig is de wondranden te dichten, wordt er gebruik gemaakt van een vrij huidtransplantaat of een behandelmethode waarbij de omliggende huid losgemaakt wordt en in de wond wordt geschoven.

Meer over chirurgische ingrepen

Mohs micrografische chirurgie

Deze behandeling van huidkanker richt zich op het verwijderen van huidkanker in het gelaat. Een voordeel van Mohs chirurgie is het niet onnodig hoeven te verwijderen van gezonde weefsel, doordat direct tijdens de behandeling te beoordelen is of de snijranden vrij zijn van tumorcellen.

Meer over Mohs

Photodynamische therapie (PDT)

Photodynamische therapie is een behandeling die veelal wordt ingezet voor de behandeling van beginnende huidkanker (actinische keratose – het voorstadium van huidkanker).  Op basis van lichttherapie in combinatie met een speciale crème worden tumorcellen vernietigd, terwijl gezonde cellen betrekkelijk weinig schade wordt aangericht.

Meer over photodynamische therapie

Uitwendige medicatie (zalf/crème)

In sommige gevallen kan gebruik gemaakt worden van een behandelmethode die door u zelf thuis toegepast kan worden. Met speciale uitwendige medicatie zoals een zalf of crème kan de aangetaste huid ingesmeerd worden. Deze medicatie activeert het eigen afweersysteem om tumorcellen af te stoten. Gezonde cellen worden hierdoor niet aangetast. De behandeling duurt vaak enkele weken.

CO2 laser Behandeling

De CO2 laser wordt gebruikt voor lichte vormen van huidkanker, voorstadia hiervan en zonbeschadiging (actinische keratose). Onder plaatselijke verdoving wordt met de CO2 laser dunne laagjes van de opperhuid verwijderd. Een voordeel van het gebruik van deze behandeling van huidkanker is het intact kunnen laten van zoveel mogelijk gezonde weefsel en gezonde cellen, doordat er tot op tienden van millimeters nauwkeurig gewerkt kan worden.

Meer over CO2 laser

Chemische peeling

Met een chemische peeling worden specifieke chemische stoffen op de huid aangebracht waarmee de bovenste huidlaag volledig verwijderd wordt. Deze behandeling is voornamelijk geschikt voor beginnende huidkanker.

Second Opinion

Voor onderzoek en behandeling van huidkanker kunt u bij ons terecht. Indien u behandeld wordt door een ander ziekenhuis, dan kunt u bij ons ook terecht voor een second opinion. Dit houdt in dat u een andere deskundige op het gebied van huidkanker (in dit geval een deskundige van Dermicis) om een professionele mening kunt vragen over uw persoonlijke situatie met betrekking tot verschillende soorten huidkanker.

naar boven