Huidkanker

Wat is huidkanker?

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker en kan zich in verschillende delen (lagen of cellen) van de huid voordoen. De varianten van huidkanker hebben voornamelijk te maken met de plek in de huid en op het lichaam waar de kanker zich ontwikkelt. 

De drie meest voorkomende vormen van huidkanker zijn:

 • Het basaalcelcarcinoom: BCC - vorm van huidkanker die zich ontwikkelt vanuit de kiemlaag van de opperhuid
 • Het plaveiselcelcarcinoom: PCC - vorm van huidkanker die zich ontwikkelt vanuit de verhoornde cellen van de opperhuid
 • Het melanoom: meest beruchte vorm van huidkanker die zich ontwikkelt vanuit de pigmentcellen

Ruim één op de vijf Nederlanders krijgt voor het 85e levensjaar te maken met een vorm van huidkanker. Verdeeld over de drie meest voorkomende vormen betreft dat in 75% van de gevallen het BCC, in 10% een melanoom en zo'n 13% ontwikkelt het PCC. Melanomen behoren tot de meest agressieve vorm van (huid)kanker en zijn mogelijk een ernstige bedreiging voor de gezondheid. Een al dan niet goede afloop bij deze vorm van huidkanker is direct afhankelijk van de dikte van het gezwel. Het zo vroeg mogelijk onderkennen van melanomen is daarom zeer belangrijk om de overleving gunstig te beïnvloeden.

Een dermatoloog kan beoordelen of en welk type huidkanker u heeft. Dit gebeurt op basis van uiterlijke kenmerken of door weefselonderzoek. Er wordt in dat laatste geval een stukje weefsel (biopt) weggehaald om verder te onderzoeken. Op basis van de bevindingen van de dermatoloog wordt bepaald welke behandeling nodig is. 

Hoe ontstaat huidkanker?

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is zonlicht. Te vaak en te lang zonnebaden leidt tot ernstige huidbeschadigingen. Dat geldt ook voor zonnebanken. Huidkanker is bovendien geen acute eenmalige aandoening, maar een chronische ziekte. Behalve dat de dezelfde kanker soms terugkomt, omdat de tumor niet geheel is verwijderd, hebben veel mensen een verhoogd risico om later op een andere plaats een nieuwe plek te ontwikkelen. Geschat wordt dat dit risico 40% in vijf jaar is.

Er is een aantal risicofactoren die de kans op het krijgen van huidkanker vergroot:

 • Mensen met zonbeschadiging of een geschiedenis van veel zonblootstelling
 • Zongevoelige huid (lichte huid, al dan niet met sproeten)
 • Mensen waarbij huidkanker in de familie voorkomt
 • Mensen met veel moedervlekken (meer dan vijftig)
 • Blauwe ogen
 • Blond of rood haar
 • Toenemende leeftijd

Wat zijn de symptomen van huidkanker?

Huidkanker is te herkennen aan uiteenlopende symptomen. Kijk voor meer informatie hierover op de specifieke pagina van het actinische keratosen (AK), het plaveiselcarcinoom (PCC), basaalcelcarcinoom (BCC) of het melanoom.

Wat kunt u zelf doen?

Moedervlekken zijn is in allerlei soorten en maten. De meeste zijn onschuldig, maar ook kwaadaardige moedervlekken komen voor. De belangrijkste vraag is hoe onderscheid je de goede van de slechte? Dit onderscheid is vaak moeilijk te maken. Het belangrijkste advies in de preventie van huidkanker, is alert zijn op het ontstaan van plekjes. Vreemde of afwijkende plekken en vlekken op de huid kunnen duiden op één van de varianten van huidkanker. Indien u het vermoeden heeft dat er ergens op u huid een afwijkende plek zit, twijfel dan niet om een dermatoloog te raadplegen.

Breng een bezoek aan de huisarts als moedervlekken:

 • Groter worden
 • Bloeden
 • Geheel of deels van vorm en/of kleur veranderen
 • Steken
 • Jeuken 
 • Pijn doen

Het is tevens aan te raden om de huisarts te bezoeken bij wondjes en zweren op de huid die niet in enkele weken spontaan helen en gemakkelijk bloeden. Ga bij twijfel naar de huisarts, want vroegtijdige opsporing is de beste manier om huidkanker in het gareel te houden.

Voorkomen is beter dan genezen
Vermijd overmatige blootstelling aan zonlicht en neem preventieve maatregelen, met name bij kinderen! Zonlicht vergroot de kans op het ontstaan van huidkanker.Vooral kinderen, jongeren en volwassenen hebben baat bij het treffen van maatregelen als het gaat om blootstelling aan zonlicht. Dit advies geldt minder voor oudere mensen. De meeste zonschade wordt op kinderleeftijd opgelopen. Bovendien zit er in de ontwikkeling van huidkanker door zon een vertragende werking van vele jaren.

Stichting Melanoom
Er bestaat een patiëntenvereniging, Stichting Melanoom, voor mensen die te maken hebben met melanoom.

'Huidkanker overkomt mij toch niet?'

Insmeren, wat een gedoe. Huidkanker overkomt mij toch niet? Dat dacht Michel ook en toch ging het goed mis. Een onrustige moedervlek kostte hem bijna het leven. Hier zijn verhaal.

Dermicis patient 001

Wat zijn de behandelmogelijkheden voor huidkanker?

Afhankelijk van de vorm van huidkanker zijn er verschillende behandelmogelijkheden, waaronder:

naar boven