Hidradenitis suppurativa (acne ectopica)

Wat is hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa of acne ectopica is een proces van chronische en steeds terugkomende ontstekingen van de huid in de lichaamsplooien, vooral in de oksels en de liezen. Hidradenitis suppurativa begint meestal tijdens of na de puberteit op een leeftijd tussen 20 en 25 jaar.

Ongeveer 1% van de volwassen bevolking heeft last van hidradenitis suppurativa, vrouwen vaker dan mannen. Voor de mensen die eraan lijden is dit een onaangename aandoening. Niet alleen door de pijn die de chronische ontstekingen veroorzaken, maar ook omdat het er ontsierend uitziet en onaangenaam kan ruiken. De aandoening is daarom niet te vergelijken met gewone acne.

Hoe ontstaat hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa gaat niet in eerste instantie uit van de talgklieren, maar is een ontsteking van de haarzakjes door afsluiting van de uitgang van deze haarzakjes. Bij deze vorm van acne blijft het haarzakje (dat uit huidcellen bestaat) hoorn produceren, die zich ophoopt in het haarzakje. Uiteindelijk knapt deze en veroorzaakt een ontsteking van de talgklieren, de zweetklieren en andere structuren van de huid.

Hoe stelt de dermatoloog de diagnose?

De dermatoloog stelt de diagnose hidradenitis suppurativa op grond van zichtbare klachten en verschijnselen die optreden. Soms wordt onder plaatselijke verdoving een stukje weefsel weggenomen (een biopt) voor microscopisch onderzoek. Dat is om andere aandoeningen uit te sluiten.

Wat zijn de symptomen?

Het belangrijkste symptoom van deze vorm van acne is het ontstaan van een abces. Een abces is een met afgestorven materiaal en pus gevulde holte. Soms zoekt de pus een andere uitweg naar buiten en ontstaan er gangen en kanalen onder de huid die met elkaar in verbinding staan. Dit zijn zogenaamd fistels. De precieze oorzaak van het ontstekingsproces is niet bekend.

Welke factoren kunnen hidradenitis suppurativa vergergen?

Meerdere factoren spelen een rol bij het ontstaan en verergeren van hidradenitis suppurativa, zoals: 

 • Roken. Er bestaat een duidelijk verband met het roken van sigaretten. Het is dus belangrijk om te stoppen met roken.
 • Overgewicht. Men heeft de indruk dat veel vrouwelijke patiënten met acne ectopica overgewicht hebben.
 • Manlijke geslachtshormonen. Mogelijk spelen mannelijke geslachtshormonen een rol bij het ontstaan van de ontstekingen. Hoe dat precies in zijn werk gaat is helaas niet bekend. Het is niet zo dat vrouwen met acne ectopica te veel mannelijke geslachtshormonen hebben.
 • Bacteriën. Uit de ontstekingen en wonden kunnen vaak een grote hoeveelheid bacteriën worden gekweekt, maar of deze hidradenitis suppurativa veroorzaken is onbekend.
 • Schuring en wrijving van de huid. Mogelijk speelt ook schuren en wrijven van de huid (bv veel wandelen, paardrijden) een rol in het ontstaan van acne ectopica.
 • Erfelijke aanleg. Het lijkt erop dat ook erfelijke factoren ook een bijdrage leveren aan het ontstaan.

Wat kunt u zelf doen?

Er is ook een aantal dingen die u zelf kunt doen, zoals:

 • Zorg voor goede hygiëne.
 • Vermijd strak zittende kleding en ondergoed.
 • Stop met roken (daardoor ontstaan mogelijk minder ontstekingen).
 • Afvallen (bij overgewicht kan afvallen een gunstig effect hebben).

Er bestaat een patiëntenvereniging, Hidradenitis, voor mensen die te maken hebben met hidradenitis suppurativa.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

 • Orale antibiotica: de meeste patiënten zullen door de behandelend arts met antibiotica worden behandeld in de vorm van tabletten of capsules.
 • Oraal vitamine A zuur: vitamine A zuur in de vorm van tabletten kan worden ingezet bij hidradenitis suppurativa.
 • Corticosteroïden: bijnierschorshormonen zijn medicijnen die ontstekingen onderdrukken.
 • Biologicals: van de groep anti-TNF alfa remmers, dit zijn medicijnen die zijn ontwikkeld om ernstige ontstekingsprocessen te onderdrukken, zoals reuma of uitgebreide psoriasis.
 • Chirurgische behandeling
 • Deroofing: een andere manier om hidradenitis suppurativa te behandelen, is ‘deroofing’ (letterlijk vertaald: het dak eraf halen).
naar boven