Granuloma annulare

Granuloma annulare wordt gekenmerkt door een ring of meerdere ringen van huidkleurige of rode bulten. Granuloma annulare is een volledig onschuldige huidaandoening. Over het algemeen heeft u ook weinig of geen last van granuloma annulare. Er zijn twee verschillende vormen, de meest voorkomende vorm van granuloma annulare komt vooral bij vrouwen onder de 30 jaar voor. Deze vorm van granuloma annulare laat maar weinig ringen zie, de uitgebreidere vorm, komt vooral voor bij mensen die rond de 50 zijn. Bij deze vorm van granuloma annulare zijn meerdere ringen te zien. Wat de oorzaak is voor granuloma annulare is nog onbekend.

Wat is granuloma annulare?

Bij granuloma annulare is de huid gezwollen. Dit is bij granuloma annulare vaak in de vorm van een ringetje. Granuloma annulare wordt veroorzaakt door een ontsteking in uw onderhuidse bindweefsel. Deze ontsteking begint meestal met een klein rood bobbeltje, dat langzamer groter wordt. Aan de randen breidt het granuloma annulare bobbeltje uit, terwijl het centrum alweer geneest, zo ontstaat de ringvorm.

Granuloma annulare is een onschuldige en goedaardige aandoening, maar het is onduidelijk wat de oorzaak is van de ontsteking bij granuloma annulare. Bij de meeste patiënten gaat het vanzelf over. Dit kan soms wel een jaar tot twee jaar duren. Vooral bij vrouwen onder de 30 jaar oud komt granuloma annulare voor, maar het kan ook bij mannen voorkomen. Omdat granuloma annulare niet wordt veroorzaakt door ziektekiemen, is het niet besmettelijk.

Wat zijn de verschijnselen van granuloma annulare?

Bij de klassieke vorm van granuloma annulare, zijn ringvormige, rode of roze-rode verhevenheden, zonder schilfering of jeuk te zien. Deze komen vooral voor op de handruggen en voetruggen. Ook op de vingers, tenen en armen kunnen enkele plekken van granuloma annulare voorkomen.

Er is een lokale vorm van granuloma annulare, hierbij worden één of enkele plekjes gezien op de boven benoemde plaatsen. Daarnaast is er een uitgebreide vorm van granuloma annulare. Hierbij komen zeer veel plekjes granuloma annulare voor, die verspreid zijn over het lichaam.

Wat kan ik zelf doen?

De ultraviolette stralen in zonlicht kunnen in sommige gevallen tijdelijk een gunstige invloed hebben op acne. Een te intensieve blootstelling aan zonlicht of aan kunstmatige UV-bronnen wordt ontraden in verband met het risico op huidkanker. Het is belangrijk te realiseren dat sommige behandelingen die de dermatoloog heeft voorgeschreven tegen acne (zoals isotretinoïne en bepaalde antibiotica) de huid als het ware extra gevoelig maken voor zonlicht.

De meeste patiënten met acne hebben last van verhoogde talgproductie. Dit kan tot uitdrukking komen in een vettig glimmend gezicht. Door de huid vooraf te reinigen kunt u het teveel aan talg weghalen. Overmatig wassen met water en zeep heeft geen zin en kan zelfs schadelijk zijn voor de huid. Geadviseerd wordt de huid dagelijks te wassen met lauw water, zonder te schuren of te scrubben. Het zelf uitknijpen of scrubben van mee-eters, pukkels en puistjes kan leiden tot littekens en verergering van de pukkels en is dan ook af te raden.

Tijdens de behandeling kan een droge huid ontstaan. Een hydraterende crème kan daarbij soms uitkomst bieden, maar pas wel op dat deze crème niet te vet is, waardoor weer puistjes kunnen ontstaan.

Tenslotte is het verstandig niet steeds van het ene op het andere geneesmiddel over te schakelen. Als een bepaald middel niet afdoende helpt, is het vaak beter een ander middel aan de behandeling toe te voegen. Omdat bij het ontstaan van acne meerdere factoren samen een rol spelen zal meestal een combinatiebehandeling nodig zijn, zodat de aandoening op meerdere fronten tegelijk wordt bestreden.

naar boven