Erythrasma

Wat is erythrasma?

Erythrasma is een weinig schilferende huidaandoening die roodbruine plekken op de huid veroorzaakt. Erythrasma is niet besmettelijk en komt vooral voor in de liezen, onder de oksels en in andere lichaamsplooien. Ook tussen de tenen kan erythrasma voorkomen, het veroorzaakt hier echter een witte huidafwijking. Bij erythrasma is de huid oppervlakkig geinfecteerd en is daarnaast zeer goed te behandelen. De klachten kunnen na het stoppen van de behandeling helaas wel weer terug komen. 

Hoe ontstaat erythrasma?

De bacterie Corynebacterium minutissimum veroorzaakt erythrasma.  Deze bacterie is vaak op de normale huid aanwezig en geeft alleen in bepaalde omstandigheden huidafwijkingen zoals erythrasma. Ook andere bacteriën en schimmels kunnen een rol spelen. Wanneer de huid vochtig is, bij warmte, veel transpireren, overgewicht, verminderde hygiëne en ook suikerziekte, kan erythrasma zich eenvoudiger ontwikkelen. Erythrasma is een aandoening die erg veel voorkomt.

Hoe stelt uw arts de diagnose van erythrasma?

Uw dermatoloog ziet aan de rood-bruine plekken het kenmerkende beeld van erythrasma. Wanneer deze erythrasma plekken beschenen worden met een lamp met ultraviolet licht, zijn deze in het donker nog duidelijker herkenbaar, ze lichten dan rood op. Om definitief de erythrasma vast te stellen, kan er een kweek worden afgenomen. De cellen van plekken met erythrasma worden dan door middel van een wattenstokje afgenomen en de schilfertjes van de huid worden onder de microscoop bekeken.

Hoe ontwikkelt de erythrasma zich?

Wanneer u de erythrasma niet behandelt, kan deze jarenlang klachten geven. De erythrasma kan voor de rest van uw leven zichtbaar zijn. Een goede behandeling van erythrasma zorgt ervoor dat de huidaandoening verdwijnt. Toch is het altijd mogelijk en is de kans zelfs groot dat de infectie weer een keer terugkomt. Dit aangezien mensen met erythrasma gevoelig zijn voor een infectie door bacteriën die normaliter op de huid voorkomen. Ook kunnen er bruine vlekken zichtbaar blijven, soms nog tot geruime tijd na de behandeling.

Wat kunt u zelf doen tegen erythrasma?

Wanneer uw erythrasma terugkomt na behandeling, kunt u het beste uzelf dagelijks wassen met een antibacteriële zeep zoals povidonjood, scrub of shampoo. Ook het voorkomen dat huidplooien warm en vochtig blijven kan een positieve bijdrage leveren aan het tegengaan van een nieuwe uitbraak van erythrasma. U kunt dat doen door na het douchen bijvoorbeeld, de huid goed af te drogen. Om de huid van de huidplooien droog te houden, ook wanneer u transpireert, kunt u bijvoorbeeld talkpoeder gebruiken.

Behandeling van erythrasma

Erythrasma kan worden behandelt met crèmes of lotions die antibiotica bevatten, bijvoorbeeld erytromycine of clindamycine. Het kan ook behandelt worden met miconazolcrème. Dit wordt meestal tegen schimmelinfecties gebruikt, maar werkt ook goed bij erythrasma. Meestal is de infectie na 2-3 weken behandeling genezen. Bij zeer uitgebreide infecties en wanneer erythrasma onvoldoende reageert op de crèmes of lotions die hierboven genoemd zijn, komt behandeling met antibiotica-tabletten in aanmerking.

naar boven