Erythema Nodosum

Wat is erythema nodosum?

Erythema Nodosum is een huidaandoening waarbij er een ontsteking optreedt in de vetcellen die direct onder de huid liggen. Er ontstaan warme, rode bulten die erg pijnlijk kunnen zijn. Erythema Nodosum komt vooral voor op de benen. Bij deze huidaandoening reageert het lichaam met een ontstekingsreactie op een prikkel, zoals een infectie, medicijn of ziekte. Een voorbeeld van een infectie die erythema nodosum kan veroorzaken is een keelontsteking. Maar vaak is het ook onduidelijk waar de erythema nodosum vandaan komt of welke prikkel precies verantwoordelijk is. Erythema nodosum komt vooral voor bij vrouwen in de leeftijdsgroep van 15 tot 40 jaar. Erythema Nodosum is niet besmettelijk.

Wat zijn de symptonen van erythema nodosum?

Wanneer u erythema nodosum heeft, ontstaan plotseling pijnlijke, warme en rode bulten op de benen. Erythema nodosum kan in enkele gevallen ook op de armen voorkomen. De plekken die zijn aangedaan door erythema nodosum zijn vaak 1 tot 5 centimeter groot. Het is mogelijk dat deze bij elkaar een grote plek op de huid worden. In een periode van 3 tot 6 weken ontwikkelen er steeds nieuwe rode, warme bulten, die erg pijnlijk kunnen zijn. De rode erythema nodosum plekken worden na verloop van tijd blauwer en hierna verdwijnen ze. Erythema nodosum veroorzaakt geen littekens op de aangedane ledematen. De plekken van erythema nodosum krijgt u over het algemeen op beide benen. Daarnaast zijn de enkels en het onderste deel van uw benen vaak dik.

Er is een mogelijkheid dat uw erythema nodosum zich ontwikkelt tot een ernstigere aandoening. In dat geval kan de erythema nodosum ervoor zorgen dat u zich echt ziek voelt met koorts, moeheid, hoofdpijn, ontstekingen aan uw ogen of pijn in uw gewrichten. Neem in dat geval contact op met uw arts.

Hoe stelt uw arts de diagnose van erythema nodosum?

Wanneer een ervaren dermatoloog uw plekken op de huid ziet, zal het voor hem of haar niet lastig zijn om erythema nodosum te herkennen. Het kan zijn dat er gekeken moet worden of u echt erythema nodosum heeft en niet een andere huidziekte. Dit kan worden gedaan door een klein stukje huid te onderzoeken op erythema nodosum. Dit biopt wordt onder plaatselijke verdoving afgenomen. Af en toe is het ook nodig om bloed af te nemen of een foto van de longen te maken.

Ook zal een goede arts proberen de oorzaak te vinden van de erythema nodosum. Hiervoor is het zeer belangrijk om te weten of u andere lichamelijke klachten heeft of dat u op dit moment, recent of in het verleden andere ziektes heeft of heeft gehad. Ook is het belangrijk om te weten of u medicijnen gebruikt.

Wat zijn de gevolgen van erythema nodosum?

Over het algemeen is het ziekteverloop bij erythema nodosum zo dat het vanzelf binnen 3 tot 6 weken verdwijnt en nooit meer terugkomt. In sommige gevallen keert de erythema nodosum, met of zonder een aanwijsbare prikkel, na verloop van tijd weer terug. Er zijn ook mensen waarbij deze huidziekte langer bestaat.

Wat kunt u zelf doen tegen erythema nodosum?

Wanneer de pijnlijke klachten van erythema nodosum ernstig zijn, is het zaak advies van een goede arts in te winnen en daarnaast voldoende bedrust te houden. Een bezoek aan de dermatoloog kan een uitkomst bieden in de vorm van een compressie-therapie of kaliumjodidebehandeling.

naar boven