Erythema Multiforme

Wat is erythema multiforme?

Erythema multiforme is een milde maar soms wel uitgebreide huiduitslag, die ook afwijkingen aan de slijmvliezen kan laten zien. Over het algemeen zorgt een prikkel van buiten of binnen het lichaam voor de huidaandoening erythema multiforme. Deze prikkels kunnen infecties zijn, maar ook het gebruik van geneesmiddelen, inwendige ziektes en zelfs een zwangerschap kan de aanleiding zijn dat u erythema multiforme ontwikkelt. Vaak wordt er ook geen oorzaak gevonden voor de erythema multiforme.

Hoe ontstaat erythema multiforme?

Bij erythema multiforme heeft u geen echte ziekte aan de huid. De uitslag bij deze aandoening is een reactie in de huid op een prikkel. De huid reageert op bijvoorbeeld een infectie of een geneesmiddel op een extreme manier. Infecties met herpes simplex virus en mycoplasma zijn de meest voorkomende oorzaak van het ontwikkelen van erythema multiforme. Geneesmiddelen die een prikkel kunnen zijn tot de ontwikkeling van erythema multiforme, zijn onder andere antibiotica, pijnstillers en middelen tegen epilepsie. Geneesmiddelen zijn een veel minder voorkomende oorzaak van erythema multiforme dan infecties. Wanneer u erythema multiforme heeft, kan de aandoening door zonlicht erger worden.

Wat zijn de verschijnselen?

Erythema multiforme is meestal een niet ernstige aandoening, waarvan u zich niet ziek voelt. De uitslag bij erythema multiforme is rood kan in de vorm van vlekken, schietschijven en galbulten zijn. Vooral de schietschijven zijn zeer kenmerkende afwijkingen van erythema multiforme. De uitslag is rond en heeft verschillende zones, met een donker centrum en een rode ring aan de buitenkant

Vooral op de handpalmen, handruggen, voeten, polsen, knieën en ellebogen wordt de uitslag van erythema multiforme gezien. U kunt op iedere leeftijd erythema multiforme ontwikkelen. De uitslag ontstaat bij erythema multiforme gedurende enkele dagen en is na uiterlijk twee weken meestal weer verdwenen.

Wanneer de uitslag zeer uitgebreid is en daardoor de slijmvliezen ook aangedaan zijn door de erythema multiforme, kunt u ziek worden van erythema multiforme.

Hoe wordt de diagnose vastgesteld?

Uw arts kan over het algemeen eenvoudig zien dat u erythema multiforme heeft. De aanwezigheid van de schietschijven, die zeer karakteristiek zijn voor erythema multiforme, maken dat eenvoudig. Diagnosticeren van erythema multiforme is nog  duidelijker wanneer u op het moment een herpes infectie heeft of net heeft gehad. Om de diagnose van erythema multiforme te bevestigen zal over het algemeen bloed worden geprikt. Ook kan een biopt worden afgenomen. Het bloed en het stukje huid zullen worden onderzocht om erythema multiforme aan te tonen.

Wat kunt u verwachten wanneer u erythema multiforme heeft?

In de regel zal de uitslag van erythema multiforme na een aantal weken vanzelf verdwijnen. Wanneer uw erythema multiforme het gevolg is van een herpes simplex virus, kan het zijn dat de erythema multiforme weer terugkomt wanneer u weer last heeft van de herpes infectie. Dit kan het geval zijn wanneer u koortsblaasjes op de lippen heeft, maar ook bij herpes van de geslachtsorganen.

naar boven