Handeczeem

Wat is handeczeem?

Handeczeem is een ontsteking van de huid van de handen. Waardoor deze ontsteking wordt veroorzaakt, kan erg verschillen. Aanleg kan een grote rol spelen, maar ook de intensiteit van het contact dat uw handen hebben met bepaalde irriterende en uitdrogende stoffen kan een grote rol spelen. Eczeem aan de handen is niet besmettelijk, aangezien de ontsteking niet wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Sommige gevallen van handeczeem kunnen langdurig blijven bestaan en zijn heel moeilijk te behandelen. Over het algemeen spelen verschillende factoren een rol bij het ontstaan en verloop van uw handeczeem. De prikkels kunnen zowel van buitenaf op de huid inwerken als van binnenuit komen. Voorbeelden van prikkels en irriterende stoffen die handeczeem kunnen veroorzaken zijn:

 • Water, vooral te zien bij beroepen waarin men constant natte handen heeft
 • Zeep en andere reinigingsmiddelen
 • Groente- en fruitsappen en met vocht van vlees, vis en schaaldieren
 • Organische oplosmiddelen
 • Droge, te warme of juist te koude lucht kan de huid
 • Mechanische factoren, zoals wrijving en schuren

Wat zijn de verschijnselen en symptomen?

U kunt zowel last hebben van acuut optredend handeczeem, als eczeem dat chronisch aanwezig is. Acuut handeczeem geeft roodheid, zwelling, bultjes, blaasjes en af en toe vochtige afscheiding. Uiteindelijk droogt de handeczeem in tot schilfers en korstjes. Wanneer de vervelling klaar is neemt de roodheid af.

Wanneer u een chronisch handeczeem heeft, is de schilfering ernstiger dan de roodheid en is de huid wat verdikt. Er kunnen kloven ontstaan en u kunt last hebben van een stugge en droge huid. Deze kunnen pijnlijke klachten veroorzaken. Zowel chronische als acute handeczeem geeft ernstige jeukklachten.

 • Acuut of chronisch
 • Roodheid, Zwelling, bultjes en blaasjes
 • Schilfers en korstjes
 • Jeuk
 • Droge huid
 • Bacteriële infecties

Wij helpen u bij het kiezen van de juiste behandeling.

Welke rol spelen de prikkels bij het ontstaan van handeczeem?

Handeczeem kan erg uiteenlopende prikkels hebben die voor het ontwikkelen van de klachten zorgen. Dit komt mede doordat handeczeem een verzamelnaam is voor symptomen die op de handen kunnen optreden.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen constitutioneel eczeem op de handen, eczeem door irritatie van de huid, allergisch contacteczeem van de handen en blaasjes eczeem van de handen.

Handeczeem door irritatie van de huid
Wanneer de handen vaak en langdurig blootgesteld worden aan stoffen, die de huid van de handen irriteert, dan kan huideczeem ontwikkelen. Voorbeelden van prikkels voor huideczeem zijn: water, oplosmiddelen, schoonmaakmiddelen en zeep, groente- en fruitsappen, maar ook schuren en warme of koude lucht aan de handen. Deze prikkels kunnen ook van invloed zijn op het verergeren van eczeem op de handen.

Handeczeem door allergisch contacteczeem
Wanneer uw huid in het algemeen allergisch reageert bij contact met bepaalde materialen, dan kan uw huideczeem ook door allergisch contacteczeem zijn ontstaan. Materialen die voor dit soort eczeem verantwoordelijk kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld: haarverf, rubber, chromaat, epoxyhars, maar ook natuurlijke stoffen die in bepaalde bloemen voorkomen.

Constitutioneel eczeem als oorzaak van handeczeem
Ook constitutioneel eczeem (atopisch eczeem) kan een mogelijke oorzaak zijn. Dit eczeem kan door bepaalde prikkels tot uiting komen in de kinderleeftijd, en heeft als basis een genetische aanleg voor eczeem en andere aandoeningen. Als volwassene ontwikkelt men niet zelden een dit type eczeem.

De bijzondere vorm van handeczeem; blaasjeseczeem
Bij deze vorm worden blaasjes gevormd. Deze komen aan de binnenkant van de hand voor en aan de zijkanten van de vingers. Het is mogelijk dat deze vorm een gevolg is van een schimmelinfectie aan de voeten. Maar vaak wordt geen eenduidige oorzaak of prikkel gevonden.

Sommige vormen van eczeem kunnen heel moeilijk te behandelen zijn en langdurig blijven bestaan. Bij de meeste vormen van handeczeem spelen verschillende factoren een rol. Deze factoren kunnen zowel van buitenaf op de huid inwerken als van binnenuit komen.

Hoe stelt de dermatoloog de diagnose handeczeem?

Uw dermatoloog zal handeczeem gemakkelijk herkennen aan de typische, uiterlijke kenmerken. Huid-belastende factoren in uw beroep, huishoudelijk werk en eventuele hobby’s spelen ook mee in het ontstaan en dus in de diagnose. Wanneer er in de familie eczeem voorkomt, is dit een duidelijk teken dat u ook gevoelig kunt zijn.

Wat zijn de vooruitzichten wanneer u handeczeem heeft?

Handeczeem is vaak zeer hardnekkig, langdurig en niet zelden een levenslange aandoening. U zult moeten uitvinden welke prikkels bij u een heftige opvlamming van uw eczeem veroorzaken. Door het vermijden van deze prikkels en allergenen kan uw handeczeem zeer sterk afnemen en zelfs verdwijnen. Ook wanneer de vlekken schijnbaar weg zijn, zult u de prikkels moeten blijven vermijden. Alleen zo kunt u er voor zorgen dat uw handeczeem weg blijft. De kans dat het terugkomt blijft altijd aanwezig.

Wat te doen tegen handeczeem?

Geef uw handen met handeczeem zoveel mogelijk rust en wees voorzichtig met uw huid, wanneer u handeczeem heeft. Was uw handen zo min mogelijk en met een milde huidvriendelijke zeep. Spoel de handen goed af en droog ze voorzichtig met een droge schone handdoek. Gebruik handschoenen bij klusjes waarbij uw handen nat worden en vermijd contact met water. U kunt last hebben van jeukende handpalmen maar probeer niet te wrijven of te krabben, dit kan de eczeem verergeren. Ook het dragen van ringen kan uw handen irriteren, doe deze daarom (tijdelijk) af. Vette zalf en het dragen van handschoenen kan de huid beschermen bij schraal weer. Zorg ervoor dat u niet in contact komt met huidirriterende stoffen.

Wat zijn de behandelmogelijkheden voor handeczeem?

 • Met een allergietest kan worden getest of u voor bepaalde stoffen overgevoelig bent door contact, via de lucht of in voeding.
 • Behandeling van handeczeem met actieve lokale middelen: lokale middelen kunnen bestaan uit zalven, creme, tabletten of het gebruik van wondverband.
 • UVB lichttherapie bij eczeem: met behulp van specifieke lichtbron kan er (tijdelijk) een snel herstel van het eczeem worden verkregen.
 • Handeczeem behandeling met systematische therapie: systematische middelen zijn middelen die oraal ingenomen worden in tablet- of capsule vorm.
naar boven