Couperose

Couperose (essentiële teleangiëctasieën) is de aanwezigheid van meestal talrijke uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Het is een volkomen onschuldig verschijnsel dat bij vooral mensen met een blanke huid voorkomt. Meestal treden de eerste uitgezette adertjes op vanaf de leeftijd van 30 jaar. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en zorgt voor een zeer gevoelige huid.

Wat is couperose?

Couperose is het verschijnsel van uitgezette haarvaatjes op gezicht en benen, wat vaak voor rode wangen zorgt. Couperose is niet het zelfde als de aandoening rosacea. Bij rosacea komen ook andere verschijnselen voor als rode bultjes, puskoppen en zwellingen; bij couperose treden deze verschijnselen niet op. 

Hoe herkent u couperose?

Couperose uit zich door een rode blos en/of het zichtbaar worden van rode of blauwe haarvaatjes op gezicht en benen. In het gezicht is couperose voornamelijk te zien op de wangen, neus en op de kin. Door met de vingertop op het vaatje in te drukken verdwijnt de rode huid eventjes om na een paar tellen weer volledig terug te keren. De uitgezette adertjes kunnen ook klachten geven zoals branderigheid, een droge huid, prikkelingen, tintelingen of jeuk.

Door de roodheid wordt couperose door veel mensen als storend ervaren. Couperose is echter geen ernstige aandoening. Er zijn verschillende lasers die couperose op een effectieve manier kunnen behandelen.

Hoe vaak komt couperose voor?

Deze huidaandoening treedt meestal rond het 30e levensjaar en kan op zijn hevigst zijn rond het 45ste levensjaar.

Hoe ontstaat couperose?

Couperose ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper en daardoor wijder zijn geworden. De oorzaak van couperose kan zijn:

  • Erfelijkheid; couperose komt vaker voor binnen families
  • Overmatige zonblootstelling
  • Huidtype; mensen met lichtere huidtypen lijken meer kans te hebben op couperose
  • Chronisch gebruik van crèmes of zalven op het gezicht die corticosteroïd bevatten
  • Temperatuurschommelingen
  • Alcoholgebruik
  • De rode vlekjes kunnen worden verergerd door alcohol, pittig eten, emoties of warmte.

Verschillende soorten couperose

Spider Naevus

Dit is een lokale vorm van couperose waarbij de kern van een centraal bloedvat (slagadertje) uitzet. Ook de kleinere bloedvaatjes rondom dit bloedvat zetten uit. Dit zorgt ervoor dat het geheel de vorm krijgt van een spinnetje. De afwijking komt lokaal op de huid voor, in het gezicht en op de armen en handruggen.

Rosacea

Rosacea is een vorm van couperose gecombineerd met hevige roodheid en puisten en kan voor een branderig gevoel zorgen. Het begint bij diffuse roodheid in het gezicht en breidt zich uit vanuit de verwijde vaatjes van couperose.

Rosacea komt normaal gesproken vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Meestal ontstaat dit na het 30e levensjaar.

Hoe kan couperose worden behandeld?

U kunt couperose laten behandelen door middel van een laser behandeling of door middel van IPL-techniek.

Wat zijn de vooruitzichten?

Couperose gaat niet vanzelf over. Voor jaren kan het stabiel blijven, maar soms kan het zich uitbreiden naar het hals- of decolletégebied.

Wat kunt u zelf doen?

Vermijd zoveel mogelijk prikkels waardoor bloedvaatjes kunnen gaan uitzetten. U kunt uw overgevoelige huid bijvoorbeeld beschermen tegen externe factoren zoals zonlicht en door uw alcoholgebruik te verminderen.

naar boven