Chronische-Discoide-Lupus-Erythematodes

Chronische discoïde lupus erythematosus (afgekort CDLE) is een vrij zeldzame huidziekte en behoort tot de groep van de zogenaamde “bindweefselziekten”. Meestal zijn er rode plekken in het gezicht te zien. CDLE komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. De voorkeursleeftijd is tussen 30 en 50 jaar. De term CDLE is een beschrijvende term. ‘Chronisch’ omdat het een niet snel overgaande ontsteking van de huid is, ‘discoid’ (schotelvormig) omdat het vaak ronde plekken zijn, ‘lupus’ (wolf) omdat het plekken kunnen zijn met een ‘invretend’ karakter, dat wil zeggen dat er door de ontsteking schade aan de huid kan worden aangericht (deuken, onregelmatig oppervlak, littekens), en ‘erythematosus’  (rood), omdat de plekken rood zijn.

CDLE staat voor chronische discoïde lupus erythematodes. Iemand die aan CDLE lijdt, heeft last van rode plekken, vaak met schilferige huid. CDLE komt vooral bij vrouwen voor. De eerste keer dat iemand symptomen van CDLE krijgt, is over het algemeen tussen het twintigste en vijfenveertigste levensjaar. Symptomen van CDLE kunnen rode vlekken in het gezicht en op de armen zijn, maar ook kale plekken op de hoofdhuid.

Hoe ontstaat CDLE?

Er lijkt deels een erfelijke factor te zijn, die bepaald of iemand CDLE krijgt. Vaak ontstaan de karakteristieke rode schilferige vlekken van CDLE op huid die is blootgesteld aan zonlicht. Daarom ziet men de effecten van CDLE ook vaak in het gezicht. Of symptomen van CDLE beginnen na een zwangerschap, stress, medicijngebruik of een zware infectie. Maar zonlicht en deze andere gebeurtenissen, zijn niet de oorzaak van CDLE. Deze aandoening is een auto-immuunziekte. En helaas is de precieze oorzaak van CDLE onbekend. Bij iemand met CDLE maakt het lichaam antistoffen tegen de eigen huid, waar hierdoor ontstekingsreacties ontstaan. Dit zijn de kenmerkende vlekken van CDLE.

Wat gebeurt er met de huid bij CDLE?De aandoening CDLE veroorzaakt ontstekingen in de huid. Dat komt doordat bepaalde antistoffen worden gevormd tegen het eigen huidweefsel. Normaal worden antistoffen in het lichaam gemaakt om infecties van buitenaf te bestrijden. Waarom bij CDLE de lichaamseigen huid wordt aangevallen is onduidelijk. De ontstekingen in de huid die bij CDLE optreden kunnen zware ontstekingen zijn, die ontsierende littekens  kunnen achterlaten.

Bepalen of iemand CDLE heeft

Om te bepalen of iemand CDLE heeft, is alleen een bloedonderzoek niet voldoende. Al hoewel de ontstekingen bij CDLE door bepaalde antistoffen ontstaan, zijn die vaak niet in het bloed terug te vinden. Daarom wordt er door middel van een biopt microscopisch bekeken of de ontstekingen inderdaad door CDLE worden veroorzaakt.

Behandeling van CDLE

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij CLDE. De dermatologen van Huidziekenhuis Dermicis kunnen u na onderzoek adviseren over het beste behandeltraject voor uw CLDE.

naar boven