Beenzweer / Open been

Wat is een beenzweer?

Een beenzweer, of open been (medische term is ulcus cruris), is een grillig gevormde wond op het onderbeen. De wond kan open, met bruinig wondvocht bedekt, of deels bedekt met wondkorst zijn. Ook kan er zwarte, afgestorven, huid te zien zijn rond de wond. Hoewel een beenzweer meestal niet pijnlijk is, kan het wel een beperking zijn, onaangenaam ruiken en veel vocht produceren.

Oorzaak van een beenzweer

Een beenzweer is in de meeste gevallen een symptoom van andere medische problemen die aderafwijkingen tot gevolg hebben. Door vertraagde bloedsomloop in het slagaderlijke systeem krijgen bepaalde delen van het lichaam minder voeding en zuurstof, wat gevolgen heeft voor het weefsel en leidt tot een beenzweer. Spataderen, vocht in de benen en dikke enkels kunnen een voorbode zijn van een beenzweer.

Waarom wordt u doorverwezen?

Een dermatoloog kan beoordelen of u een beenzweer heeft en zal in het geval dit zo is eerst op zoek gaan naar de onderliggende kwaal die het heeft veroorzaakt. U wordt onderzocht op oedeem en uw aderen worden gecontroleerd. Dit probleem wordt aangepakt zodat het lichaam zelf de beenzweer kan laten helen.

Hoe wordt een beenzweer behandeld?

Een arts zal de behandeling van een open been starten indien er een infectie optreedt. Vanwege het infectiegevaar is het belangrijk snel naar een arts te gaan indien uw been niet vanzelf heelt.

Om het vocht in de benen (oedeem) te verminderen en om de bloedafvoer uit het been naar het hart te bevorderen, wordt uw been gezwachteld. Zwachtelen is vooral effectief in combinatie met lopen. De combinatie van zwachtelen en het aanspannen van de kuitspieren zorgt ervoor dat de stuwing en de verhoogde druk in het been afneemt. Hierdoor kunnen voedingsstoffen beter de open wond bereiken en kan het genezingsproces op gang komen. De officiële benaming voor zwachtelen is ambulante compressietherapie. Als het vocht weggezwachteld is kunnen elastische kousen aangemeten worden.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer u oedeem in het been heeft kunt u het volgende doen om een beenzweer te voorkomen:

  • Beweeg veel en span daarbij vooral uw kuitspieren aan om het overtollige vocht uit uw onderbenen te krijgen. Bij lopen en fietsen gebruikt u de kuitspieren veel
  • Rol u voet goed af wanneer u loopt (zet met uw voorvoet af zodat uw hak omhoog komt) zodat uw kuitspier zich aanspant
  • Doe kuitspieroefeningen indien lopen niet of moeilijk mogelijk is. Een eenvoudige oefening is om de tenen naar beneden en weer naar boven te bewegen of om rondjes te draaien met de voeten.
  • Leg uw been omhoog wanneer u ligt. Dan loopt het bloed eenvoudiger terug uit uw benen zodat het oedeem kan verminderen
  • Rook niet. Roken heeft een grote negatieve invloed op uw gezondheid en vooral uw vaatstelsel waardoor doorbloeding slechter wordt en de druk in de aderen groter wordt. 
naar boven