Atheroomcyste

Wat is een atheroomcyste?

Een atheroomcyste is een veel voorkomend goedaardig huidgezwelletje dat voornamelijk voorkomt bij volwassenen. Het gezwelletje is een holte in de huid met daarin een ophoping van gekweekte hoornschilfers. Deze ophoping wordt veroorzaakt doordat de normale uitgang van de haarfollikel en zijn talgklier afgesloten raakt. Het woord “atheroom” verwijst naar de inhoud van de cyste namelijk, een “vettige substantie”.

Een atheroomcyste kan op termijn grote bobbels veroorzaken die te herkennen zijn aan een ronde, gelijkmatige vorm. Vaak is er bij een atheroomcyste ook een verstopte porie te zien. Een atheroomcyste is meestal niet schadelijk voor de gezondheid, maar ziet er soms vanuit cosmetisch oogpunt niet mooi uit. In dat geval is het mogelijk om een atheroomcyste te laten verwijderen. Ook als er pijnklachten ontstaan is het prettiger om een atheroomcyste weg te laten halen. Het gezwelletje is ook in dat geval volledig onschadelijk voor de gezondheid.

Hoe ontstaat een atheroomcyste?

Een atheroomcyste ontstaat door een abnormale ingroei van hoorncellen in de diepe lagen van de lederhuid, waarbij er een holte ontstaat. Deze holte is gevuld met een witgele verweekte hoornsubstantie, die bij het openen van de holte een zeer onaangename geur afgeeft. Het ontstaan ervan is nog niet helemaal duidelijk; waarschijnlijk is er sprake van een verstopte of ontstoken talgklier bij de haarwortel. De holte is omkapseld door een redelijk stugge cystewand.

Hoe stelt de dermatoloog de diagnose atheroomcyste?

De diagnose stelt de dermatoloog op het blote oog. Het betreft één of meerdere 0,5 tot 3 cm grote ronde tot ovale, wat weke tot vaste huidkleurige gezwellen, vastzittend aan de huid, die meestal goed begrensd en verschuifbaar zijn ten opzichte van de onderliggende vetlaag. Een atheroomcyste kan op meerdere plekken van de huid zitten. Voorkeursplaatsen zijn het behaarde hoofd, het gezicht, de nek, de borst en soms de ledematen. De cyste geeft normaliter geen klachten, maar wanneer de holte verstopt is geraakt kan dit tot een ontsteking leiden. Dit kan voor pijn, roodheid en een toename van de zwelling zorgen, in dat geval is het verstandig om te cyste te verwijderen. Wanneer de cyste eenmaal ontstoken is geweest zal deze wat meer “vastgebakken” aanvoelen in de huid.

Wat zijn de vooruitzichten wanneer u atheroomcyste heeft?

Een atheroomcyste wordt operatief verwijderd, inclusief de cystewand. Indien de cyste ontstoken is, wordt de cyste eerst ingesneden en leeggemaakt. Een antibioticakuur is daarbij niet ongebruikelijk. In een rustigere fase wordt vervolgens de cystewand verwijderd. Een cyste die niet geheel verwijderd is, heeft grote kans om weer terug te komen.

Wat te doen tegen een atheroomcyste?

Het is niet verstandig om een atheroomcyste zelf te verwijderen, knijp de cyste niet zelf uit, u loopt het risico dat de atheroomcyste ontstoken raakt. Vraag advies aan een deskundig dermatoloog. 

Wat zijn de behandelmogelijkheden voor atheroomcyste?

Atheroomcysten zijn langzaam groeiende gezwellen van de huid die nooit kwaadaardig worden. Een kleine atheroomcyste hoeft in principe niet behandeld te worden. Maar als u een hele grote of zelfs ontstoken cyste heeft, of als u het cosmetisch heel storend vindt, is het mogelijk deze te laten verwijderen. De enige werkzame remedie is een operatieve verwijdering van de cyste inclusief de cystewand. Een cyste die niet geheel verwijderd is, heeft grote kans om weer terug te komen.

Behandeling

naar boven