Actinische keratosen (zonbeschadiging)

Huidziekenhuis Dermicis is één van de grootste gespecialiseerde aanbieders van dermatologische zorg. Voor de behandeling van actinische keratosen bent u bij ons in goede handen.

Wat zijn actinische keratosen?

Actinische keratosen zijn plekjes op de huid die ontstaan door schade van zonlicht. De plekjes ontstaan op delen van het lichaam die vaak in de zon zijn geweest. Ze komen vooral voor in het gezicht en op de bovenkant van de handen. Soms zijn actinische keratosen het begin van huidkanker.

U krijgt actinische keratosen door de zon of de zonnebank. Naast de hoeveelheid zon die u heeft gehad, is het ook van belang wat voor type huid u heeft. Iemand met blond of rood haar, blauwe ogen en een lichte huid heeft meer kans op actinische keratosen dan iemand met een donkere huid en donker haar. Hoe ouder u bent, hoe meer kans u heeft op het krijgen van actinische keratosen. Ongeveer 80% van de mensen boven de 60 jaar met een lichte huid heeft actinische keratosen.

Hoe zien actinische keratosen eruit?

Actinische keratosen zien er gewoonlijk uit als ruwe plekjes op de huid. De plekjes zijn meestal huidkleurig tot rood of bruin. De grootte wisselt van enkele millimeters tot enkele centimeters.
De plekjes zitten vooral op onderstaande plaatsen:

  • Het gezicht.
  • De hoofdhuid.
  • De bovenkant van de handen.
  • De onderarmen.
  • Het decolleté (de borst) bij vrouwen.

In het begin zijn de plekjes beter te voelen dan te zien. Mensen met actinische keratosen geven vaak aan dat op dezelfde plek steeds opnieuw harde schilfers ontstaan. Soms zijn de plekjes gevoelig als ze aangeraakt worden. Vaak zijn er meerdere plekjes te zien.

Hoe weet uw specialist of u actinische keratosen heeft?

Uw specialist ziet vaak aan de plekjes op uw huid of u actinische keratosen heeft. Om zeker te weten of er geen sprake is van een andere huidziekte neemt de specialist soms een klein stukje (een biopt) weg onder plaatselijke verdoving. Dit sturen we op voor onderzoek.

Gettyimages 610450868

Moet u behandeld worden bij actinische keratosen?

In onderstaande situaties kunt u zich laten behandelen:

  • U heeft last van lichamelijke of mentale klachten, veroorzaakt door actinische keratosen. Sommige mensen krijgen jeuk of een geïrriteerd gevoel. Anderen hebben cosmetische klachten.
  • U wilt de kans op huidkanker verkleinen. Actinische keratosen, maar ook een zonbeschadigde huid, geven een hogere kans op huidkanker. Deze schade is ontstaan door een teveel aan zonlicht dat vanaf de geboorte tot nu op de huid heeft geschenen. Ook veel zonverbranding in het verleden geeft meer kans op huidkanker.

Mogelijke behandelingen bij actinische keratosen

Bevriezen
De specialist bevriest de plekjes met vloeibare stikstof. Dit gebeurt meestal als u maar een enkel plekje op de huid heeft. Soms ontstaat er op de plek waar de huid bevroren was een witte verkleuring van de huid.

Crème of gel (imiquimod, ingenol-mebutaat of 5-fluorouracil)
U krijgt van uw specialist een crème of een gel als u veel plekjes op de huid heeft. De crème of gel moet u enkele dagen tot een paar weken lang op de huid smeren volgens de instructies van de specialist. De crème of gel maakt de actinische keratosen kapot. Door deze behandeling lijkt het alsof de actinische keratosen eerst verergeren voordat verbetering intreedt. Na de behandeling gaat dit helemaal over.

Fotodynamische behandeling (Photodynamic therapy (PDT))
Als u veel plekken op uw huid heeft of grote plekken, kan de specialist besluiten om u een ‘fotodynamische behandeling’ te geven. Bij deze behandeling brengen we eerst een speciale crème aan op de actinische keratosen. Deze crème maakt de onrustige cellen gevoelig voor licht. Na enkele uren worden de actinische keratosen belicht met een speciale lamp of verblijft u enkele uren buiten in daglicht. De speciale crème in combinatie met het licht maakt de actinische keratosen kapot. De behandeling kan pijnlijk zijn op het moment dat u aan de lamp wordt blootgesteld. Ook de dag na de behandeling heeft u soms nog pijn. Na deze behandeling ziet de behandelde huid er eerst slechter uit voordat deze verbetert. Meer informatie over deze behandeling kunt u vinden op de pagina: PhotoDynamische Therapie (PDT)

Overige behandelingen
Soms kiest u samen met uw specialist voor andere manieren van behandeling zoals een chemische peeling, CO2 laser behandeling of curettage.

Meer over behandelingen voor huidkanker

naar boven