Acne (vulgaris)

Wat is acne vulgaris?

Acne of acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Deze acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). Talgklieren produceren huidsmeer of talg. Bij te veel afscheiding van talg raakt de uitvoergang van de talgklier soms verstopt, waardoor er een talgophoping ontstaat. Dat noemen we mee-eters of comedonen.

In de talgklieren zetten bacteriën talg om in vetzuren. Door de opeenhoping van talg en irriterende vrije vetzuren zet de verstopte talgklier steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in het omliggende bindweefsel terecht en veroorzaken een ontsteking, met als gevolg pukkels, puistjes en in ernstige gevallen grote onderhuidse infiltraten. In sommige (ernstige) gevallen leidt acne tot ontsierende en levenslange littekens.

Waarom wordt u doorverwezen?

Een dermatoloog kan bepalen of en de mate waarin u acne heeft. Dit gebeurt op basis van uiterlijke kenmerken, aanvullend onderzoek is vrijwel nooit nodig. Acne kan veel psychische problemen geven en het plezier in het dagelijks leven sterk beïnvloeden. In sommige gevallen leidt het tot ontsierende en levenslange littekens.

Een dermatoloog kan acne behandelen of symptomen bestrijden zodat u er minder last van heeft.

Hoe wordt acne vulgaris behandeld?

Wie last heeft van ontstekingsverschijnselen krijgt een heel andere behandeling dan iemand met voornamelijk afgesloten talgklieren. Behandeling van acne, zelfs de lichtere vormen, kost veel tijd en aandacht. Acne is niet altijd te genezen, maar symptomen kunnen meestal wel bestreden worden. Welke behandeling u krijgt is afhankelijk van uw leeftijd en geslacht, de ernst van de aandoening, de mate van fysieke en mentale klachten, en de mate van littekenvorming.

Wij bieden diverse behandelingen voor acne:

 • Inwendige medicatie: antibiotica of vitamine A zuur
 • Uitwendige medicatie: vitamine A zuur
 • Lasertherapie: terugbrengen van vergrootte talgklieren

Wat kunt u zelf doen?

Bij verhoogde talgproductie kunt u het teveel aan talg verwijderen door de huid dagelijks te reinigen met lauw water (zonder te schuren of te scrubben). Overmatig gebruik van water en zeep is zinloos en kan zelfs schadelijk zijn voor de huid

Het zelf uitknijpen of scrubben van mee-eters, pukkels en puistjes kan leiden tot littekens en verergering van de pukkels en raden wij af.

Wissel niet steeds van geneesmiddel als het niet (snel) aanslaat. Vaak kunt u beter een middel aan de behandeling toevoegen en met een combinatiebehandeling de aandoening op meerdere fronten tegelijk te bestrijden.

De ultraviolette stralen in zonlicht kunnen tijdelijk een gunstige invloed hebben op acne. Let op: wij raden intensieve blootstelling aan zonlicht of aan kunstmatige UV-bronnen af vanwege het risico op huidkanker! Wees u er ook van bewust dat sommige behandelingen tegen acne (o.a. isotretinoïne en bepaalde antibiotica) de huid extra gevoelig maken voor zonlicht.

Meer over acne vulgaris

Bijna iedereen krijgt rond de pubertijd te maken met acne. De één heeft slechts enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening. Soms blijft acne ook na de pubertijd bestaan of ontstaat het alsnog op volwassen leeftijd

In de pubertijd treden er onder invloed van hormonen allerlei veranderingen op in de huid. Talgklieren op het gezicht, de rug en de borst vergroten en produceren meer huidsmeer of talg. Te veel afscheiding leidt tot verstopping van de talgklieren met mee-eters tot gevolg.

Acne kan soms ook ontstaat door uitwendige factoren, zoals:

 • Contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals sommige cosmetica
 • Aanraking met oliehoudende of chemische producten, die voorkomen in bepaalde beroepen en industrieën
 • Mechanische factoren (druk, wrijven of hitte) waardoor al bestaande acne mogelijk verergert
 • Geneesmiddelen. Prednison, middelen tegen tuberculose en epilepsie, kunnen leiden tot het ontstaan of verergeren van acne

Acne wordt, in tegenstelling tot wat sommige fabels beweren, niet veroorzaakt door:

 • Eten van bepaald voedsel of voedselallergie: het is nog niet door wetenschappelijk onderzoek bewezen dat het eten van (vet) voedsel, zoals varkensvlees, chocolade en patat, leidt tot acne.
 • Vitaminetekort: Het heeft dus geen zin om voedingssupplementen te slikken tegen acne
 • Slechte hygiëne
 • Infecties: acne wordt niet tussen mensen overgedragen
 • Transpiratie. talgvorming en transpiratie hebben niets met elkaar te maken, en transpireren leidt niet tot verergering van acne
 • Spanning of stress: stress veroorzaakt geen acne. Het is eerder omgekeerd, ernstige acne kan aanzienlijke psychische spanningen veroorzaken
naar boven