Acne-littekens

Wat zijn acne-littekens?

Acne-littekens ontstaan doordat de huid ernstig beschadigd kan raken door acne. Niet alleen tijdens de ontsteking kunt u ernstige last hebben van de acne. Wanneer de acne-ontsteking geheeld is, kunnen ernstige en ontsierende littekens overblijven. Het vervelendste aan acne-littekens is dat deze vaak op zeer zichtbare plaatsen zitten, zoals in het gezicht.

Waaraan zijn acne-littekens te herkennen?

Bij Acne-littekens gaat het over het algemeen om littekens die op het gezicht, de rug en de borst voorkomen. De acne-littekens hebben vaak de vorm van putjes of hobbeltjes. Mensen die een zogenaamd ‘pokdalig’ gezicht hebben, lijden over het algemeen aan acne-littekens.

Hoe ontstaan acne-littekens?

Jeugdpuistjes of acne zijn ontstekingen van de huid. Wanneer u last heeft van acne, ontsieren de huidaandoening niet alleen uw huid wanneer u ontstekingen heeft. Bij ernstige acne blijven niet zelden acne-littekens achter op de plaatsen waar de puistjes en ontstekingen hebben gezeten. Net zoals bij andere littekens ontstaan acne-littekens na een beschadiging van de huid. Bij acne-littekens wordt de huid door de ernstige huidontstekingen vaak ontsiert door diepe littekens. Er bestaat dan ook vaak de wens om de littekens te verwijderen.

De gevolgen van acne en acne-littekens kunnen zich op verschillende manieren openbaren. Wanneer de acne net is verdwenen zijn er rode vlekjes te zien. Deze zijn ontstaan door de ontstekingen op dezelfde plek. De rode vlekjes blijven gedurende 3 tot 9 maanden zichtbaar en zijn geen echte acne-littekens. Onder invloed van zonlicht, kunnen donkere vlekken ontstaan, die tot enkele jaren zichtbaar blijven. Deze vlekken zijn geen acne-littekens, maar pigmentvlekken in de huid. Dan is er nog de mogelijkheid tot de vorming van daadwerkelijke acne-littekens. Onderhuidse ontstekingen zijn zo opgevlamd dat er in de huid littekenweefsel ontstaat. Acne-littekens kunnen te zien zijn als putjes, maar ook als hobbeltjes, verhardingen in de huid, of een mengeling van de verschillende soorten littekens.

Acne-littekens behandelen

Acne-littekens worden veel minder zichtbaar wanneer er op de plek van de littekens nieuwe huid groeit. Om de ontsierende acne-littekens minder zichtbaar te maken, zijn verschillende litteken behandelingen mogelijk die de aanmaak van nieuwe  huidgroei stimuleren. Soms is het zelfs mogelijk de acne-littekens volledig te doen verdwijnen. Het verschilt per persoon en bijvoorbeeld de diepte van de littekens welke behandelingen nodig of mogelijk zijn.

Voorbeelden van behandelingen van acne-littekens zijn:

  • Stans excisie; hierbij worden diepe acne-littekens weggesneden en de huid wordt vervolgens gehecht. In plaats van het putvormige acne-litteken ontstaat er een onopvallend lijnvormig litteken.
  • Jessner/TCA peeling; door de chemische bestanddelen van een peeling, lost de bovenste  laag van de huid en zelfs de bovenste laag van het bindweefsel op. Dit geeft een sterk branderig gevoel. Eerst is de huid rood, kan opzwellen en zal gaan vervellen. Nieuwe huidcellen vormen hierna nieuwe huid waar de chemische peeling heeft plaatsgevonden, waardoor de huid egaler zal aanvoelen dan de huid voor de medische peeling. Acne-littekens worden minder zichtbaar wanneer men een Jessner/TCA peeling ondergaat.
  • Laserbehandeling; acne-littekens die geschikt zijn voor een behandeling met een laser, zijn acne-littekens in de vorm van putjes en in de vorm van knobbeltjes op de huid. Door behandeling met de laser wordt de aanmaak van nieuwe cellen, collageen en elastine gestimuleerd. Behandeling met de CO2-laser is snel, zo goed als pijnloos en zeer nauwkeurig.
  • Dermabrasie; door het bovenste huidlagen mechanisch te verwijderen met een gespecialiseerde slijptechniek, ontstaat in het helingsproces van de ontstane schaafwonden, nieuwe huid. Deze techniek moet uitgevoerd worden door een ervaren behandelaar. Het heeft als voordeel dat ook acne-littekens op de neus goed behandeld kunnen worden.

Ieder persoon heeft zijn eigen behandeltraject nodig voor het behandelen van acne-littekens. Daarom is een goede analyse van de acne-littekens zeer belangrijk, voordat er gekozen wordt welke behandelmethode het beste geschikt is voor u en het te behandelen gebied en er begonnen kan worden met de behandeling.

Acne-littekens voorkomen

Heel belangrijk is het bij acne niet aan de puistjes te krabben of deze uit te drukken. Niet alleen ontstaan hierdoor pijnlijke wondjes, de kans dat de acne na verloop van tijd blijvende acne-littekens achterlaat wordt veel groter wanneer u zelf de puistjes kapot maakt. Daarnaast kunnen de bacteriën aan de handen en vooral onder de nagels de huid extra infecteren en tot nog grotere ontstekingsreacties leiden. Een dermatoloog kan u deskundig advies geven over een acne behandeling en over het verwijderen van acne littekens.

Behandeling

naar boven